Brazilia declară stare de urgență din cauza incendiilor ce au cuprins regiunea Pantanal

  • 15 Septembrie 2020 09:50
Brazilia declară stare de urgență din cauza incendiilor ce au cuprins regiunea Pantanal

Autoritățile braziliene au declarat stare de urgență în statul Mato Grosso do Sul din cauza incendiilor de vegetație ce afectează Pantanal, cea mai mare regiune umedă a planetei, formată din mlaștini și zone inundabile, transmite marți DPA, preluat de Agerpres.

Un decret ministerial publicat într-o ediție excepțională a monitorului oficial a anunțat instalarea stării de urgență încă de luni. Acest decret face posibil ca statul Mato Grosso do Sul să primească fonduri federale pentru lupta împotriva incendiilor și pentru ajutorarea persoanelor ale căror gospodării au fost afectate de flăcări.

Din luna ianuarie a acestui an și până în prezent au fost înregistrate 14.489 de focare de incendii în această regiune a Braziliei, prin comparație cu 4.699 de focare în aceeași perioadă a anului trecut. Conform DPA, incendiile au distrus deja, în cursul acestui an, 10% din regiunea Pantanal - o suprafață similară cu cea a statului Israel, conform mediei braziliene.

Pământul în Pantanal este atât de uscat încât o singură scânteie este suficientă pentru a declanșa un incendiu.

Focul rămâne în continuare cea mai simplă și ieftină metodă prin care fermierii brazilieni își curăță câmpurile și le pregătesc pentru o nouă însămânțare, însă uneori astfel de focuri puse de agricultori pot scăpa de sub control.
 

Foto: (c) Rogerio Florentino / EPA


La fel ca și regiunea amazoniană a Braziliei, Pantanal este amenințată de asemenea de pășunat și de extinderea culturilor de soia.

Regiunea Pantanal se întinde din statul Mato Grosso do Sul, până în statul brazilian Mato Grosso, precum și în țările vecine Bolivia și Paraguay. Această regiune este formată dintr-un sistem natural de lacuri și râuri, zone mlăștinoase și zone inundabile în care trăiesc animale precum jaguari, pume, șerpi anaconda și capibara - cele mai mari rozătoare din lume - pe lângă sute de specii de păsări și o uriașă populație de pești.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău