Brazilia: Cel puțin 21 de morți în urma unei noi operațiuni sângeroase a poliției la Rio

  • 25 Mai 2022 12:09
Brazilia: Cel puțin 21 de morți în urma unei noi operațiuni sângeroase a poliției la Rio

Cel puțin 21 de persoane au fost ucise marți în timpul unei noi operațiuni polițiste la Rio de Janeiro, la un an după raidul cel mai sângeros din istoria acestui oraș, care se soldase cu 28 de morți, informează AFP.

La mijlocul zilei de marți, bilanțul provizoriu al poliției se ridica la 11 morți, însă el s-a dublat practic în câteva ore, numeroase cadavre fiind transportate marți după-amiaza la morga unui spital din imediata apropiere.

Autoritățile sanitare ale statului Rio au confirmat prezența a 20 de trupuri neînsuflețite la spitalul Getulio Vargas, care a primit de asemenea șapte răniți.

Acest bilanț nu ia în calcul moartea unei locuitoare a favelei Vila Cruzeiro, atinsă de un glonț rătăcit și care a ucis-o pe loc, potrivit poliției, care susține că cel puțin 11 dintre victime erau "suspecți".

Poliția militară din Brazilia, care întreprinde frecvent acest gen de operațiuni matinale în favele din Rio împotriva traficanților de droguri, asigură că ea a fost întâmpinată cu focuri de armă atunci când a declanșat o operațiune menită să "localizeze și captureze criminali ascunși" în Vila Cruzeiro. De asemenea, un elicopter folosit de polițiști în timpul operațiunii ar fi fost atins de mai multe gloanțe.

Operațiunea, care a început în jurul orelor 04:00 dimineața (07:00 GMT) a vizat în special "Comando Vermelho", una dintre principale facțiuni criminale din Brazilia, "responsabilă pentru peste 80% din schimburile de focuri la Rio", a declarat un purtător de poliție la postul de televiziune Globo.

La începutul lunii mai, poliția din Rio de Janeiro a distrus un monument ridicat de locuitori în memoria celor 27 de civili și a unui polițist uciși în urmă cu un an, în timpul celei mai sângeroase operațiuni a poliției din istoria acestui oraș din sud-estul Braziliei. Militanți și membri ai societății civile au criticat acțiunea poliției.

Întreprinsă la 6 mai 2021, operațiunea a provocat teroare în această favelă, unde vecini au denunțat execuția cu sânge rece a unor suspecți și au filmat imagini cu trupuri neînsuflețite pe străzi și băi de sânge pe terase.

Investigațiile au dus la depunerea unei plângeri penale de Parchet împotriva a doi traficanți și patru polițiști. Însă zece dintre cele 13 anchete declanșate au fost clasate.

În ianuarie, guvernul statului Rio a lansat programul "Cidade Integrada" (oraș integrat), pentru a extirpa traficul de droguri din cartier și a îmbunătăți serviciile sociale, chiar dacă locuitorii au semnalat puține progrese.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău