Borrell, mesaj pentru Putin: „Răspunsul militar al Occidentului la un atac nuclear rus ar anihila armata Moscovei”

  • 13 Octombrie 2022 17:18
Borrell, mesaj pentru Putin: „Răspunsul militar al Occidentului la un atac nuclear rus ar anihila armata Moscovei”

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a avertizat joi că un potențial atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei va atrage după sine un „răspuns militar” al Occidentului atât de „puternic” încât „ar anihila” armata rusă, motiv pentru care i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin „să nu blufeze”, transmite EFE.

„Putin nu-și poate permite să blufeze. Trebuie să fie foarte clar că nici noi cei care sprijinim Ucraina - UE și statele membre, SUA și NATO - nu blufăm. Și orice atac nuclear împotriva Ucrainei va provoca un răspuns, nu nuclear, dar un răspuns militar atât de puternic încât armata rusă va fi anihilată”, a declarat Borrell la un eveniment organizat de Colegiul Europei din Bruges (Belgia).

Borrell, care a prezentat joi proiectul-pilot al Academiei Diplomatice Europene prin care blocul comunitar vrea să-și formeze propriii săi diplomați, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că încă mai sunt cinci țări (inclusiv Rusia) care au respins miercuri în cadrul Adunării Generale a ONU rezoluția de condamnare a anexării de teritorii ucrainene de către Rusia, iar alte 35, între care China, Africa de Sud și India, s-au abținut de la vot. „Circa 20% din comunitatea globală a decis nici să sprijine, nici să respingă anexările ruse. După mine, sunt prea multe.

Suntem mulțumiți pentru că paharul este destul de plin, dar este în continuare și un pic gol. Trebuie să continuăm să acționăm pentru ca lumea să respingă încă și mai clar acest război”, a declarat Borrell, care a admis că adesea diplomația nu înseamnă doar valori, ci și interese și dependență de Moscova, notează Agerpres.

Proiectul Academiei Diplomatice Europene are ca scop formarea de viitori diplomați ai UE în domenii precum politica externă și securitatea blocului comunitar. Aceștia ar urma să capete competențele și abilitățile necesare pentru ''a impulsiona și apăra eficient principiile și interesele'' clubului comunitar pe scena internațională. În fața studenților Colegiului Europei, Borrell s-a declarat adeptul reformării Ministerelor de Externe pentru că granița dintre „ceea ce este intern” și „ceea ce este extern” este tot mai neclară.  Șeful diplomației europene a explicat că viitorii diplomați ai Uniunii Europene se vor vedea nevoiți să-și desfășoare activitatea „într-o nouă ordine de securitate” și este de văzut cum se va integra Rusia în această ordine, odată încheiat războiul.

„Fiți conștienți de lumea în care trăim, de cât de greu va fi. Sper ca până să ajungeți în diplomație războiul să se fi încheiat, dar (...) după acest război va exista o perioadă de instabilitate. Rusia post-Putin în această ordine mondială este un subiect asupra căruia persoanele care lucrează în diplomație vor trebui să depună multe eforturi”, a apreciat Borrell. Pentru faza-pilot a Academiei Diplomatice Europene au fost selecționați 42 de tineri diplomați care vor participa la un program de nouă luni la campusul Colegiului Europa din Natolin (Polonia) și cel din Bruges (Belgia), pe parcursul căruia vor vizita ''cu regularitate'' diverse instituții europene, dar și alte ''organizații relevante'' pentru acțiunea diplomatică a UE, cum este NATO.

Participanții la proiectul-pilot provin atât din rândul țărilor membre, cât și din rândul țărilor partenere, precum Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Turcia sau statele din Balcanii de Vest, transmite digi24.ro.


Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău