Borrell călătorește în Liban timp de trei zile pentru a discuta despre situația „din Gaza și împrejurimi”

  • 05 Ianuarie 14:44
Borrell călătorește în Liban timp de trei zile pentru a discuta despre situația „din Gaza și împrejurimi”

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, începe vineri o vizită de trei zile în Liban, unde va rămâne până duminică, pentru a discuta cu autoritățile locale „toate aspectele situației din Fâșia Gaza și din împrejurimile" enclavei palestiniene, relatează Agerpres.

Borrell se va întâlni cu prim-ministrul Najib Mikati, cu ministrul afacerilor externe Abdallah Bou Habib, cu președintele Parlamentului, Nabih Berri, și cu comandantul Forțelor Armate Libaneze, generalul Joseph Aoun, conform agendei de călătorie publicată vineri de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).

Șeful diplomației europene va avea, de asemenea, o întrevedere cu șeful misiunii și comandantul Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL), generalul Aroldo Lazaro.

Pe contul său oficial X, Lazaro și-a exprimat „îngrijorarea față de situația și încălcările privind încetarea ostilităților, inclusiv față de posibile erori de calcul, care ar putea avea consecințe devastatoare" în regiune, după o reuniune separată în ajun cu Mikati și Aoun, precum și cu președintele libanez Nabih Berri, cu care a discutat despre situația din sudul țării pe fondul temerilor reînnoite de război după asasinarea unui înalt oficial Hamas la periferia Beirutului.

În acest sens, misiunea lui Borrell va reprezenta și „o ocazie de a discuta toate aspectele situației din Gaza și împrejurimile sale, inclusiv impactul acesteia asupra regiunii, în special situația de la granița dintre Israel și Liban", potrivit SEEA.

Ceea ce este important în acest moment pentru șeful diplomației europene este „să evite o escaladare regională și să susțină fluxul de ajutor umanitar către civili, pe care Uniunea Europeană l-a crescut de patru ori, până la 100 de milioane de euro".

Borrell, care este și vicepreședinte al Comisiei Europene, va sublinia încă o dată necesitatea de a spori eforturile diplomatice cu liderii regionali în vederea creării condițiilor pentru realizarea unei păci juste și de durată între Israel, Palestina și regiune, a adăugat SEAE în comunicat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău