Borrell a ajuns în Ucraina pentru o vizită de sprijin în fața amenințării ruse

  • 05 Ianuarie 2022 08:30
Borrell a ajuns în Ucraina pentru o vizită de sprijin în fața amenințării ruse

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a sosit marți în Ucraina pentru o vizită destinată să arate sprijinul UE față de autoritățile de la Kiev, într-un maxim de tensiune cu Rusia vecină, transmite AFP, citat de AGERPRES.

De mai multe săptămâni, Moscova este acuzată că a desfășurat trupe la frontiera de est a Ucrainei în vederea unei potențiale ofensive. Rusia a negat orice înclinație beligerantă și a denunțat "provocările" NATO.

"În fața întăririi militare a Rusiei, sunt aici pentru a arăta sprijinul UE față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", a indicat Josep Borrell pe Twitter.

Însoțit de ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, Josep Borrell se va deplasa mai întâi în estul țării, pe "linia de contact" cu separatiștii proruși, cu care Kievul este în război din 2014

Acest conflict, care a izbucnit după anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia, a făcut peste 13.000 de morți.

Josep Borrell va merge apoi la Kiev pentru întrevederi cu alți responsabili ucraineni. Această vizită "subliniază sprijinul ferm al UE față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei într-un moment în care țara se confruntă cu consolidarea militară și acțiunile hibride ale Rusiei', a indicat luni Comisia Europeană.

Ministerul ucrainean de Externe a mai afirmat într-un comunicat că vizita "are ca scop confirmarea sprijinului UE pe fondul acțiunilor agresive ale Rusiei".

Josep Borrell va discuta cu omologul său ucrainean și despre mijloacele de "descurajare a Rusiei de la o nouă agresiune, inclusiv prin intermediul sancțiunilor economice", potrivit Kievului.

Aceasta este prima vizită a unui șef al diplomației europene pe linia de front de la declanșarea războiului în estul Ucrainei.

Eforturile diplomatice pentru a dezamorsa criza ucraineană s-au intensificat în ultimele săptămâni, mai ales cu o discuție telefonică între președinții rus, Vladimir Putin, și american, Joe Biden, la sfârșitul lunii decembrie.

Rusia și SUA au programate pe 9 și 10 ianuarie, la Geneva, discuții pe tema Ucrainei, urmate pe 12 ianuarie de o reuniune NATO-Rusia și pe 13 ianuarie de o alta în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

UE se îngrijorează că va fi lăsată deoparte în aceste negocieri, iar Josep Borrell a insistat de mai multe ori ca 'orice discuție privind securitatea Europei să se țină în coordonare și cu participarea UE'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:0,51 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău