Boris Johnson și-a prezentat propunerile pentru Brexit în Parlamentul britanic/ Unii oficiali europeni, nemulțumiți de demersurile premierului Marii Britanii

  • 03 Octombrie 2019 15:20
Boris Johnson și-a prezentat propunerile pentru Brexit în Parlamentul britanic/ Unii oficiali europeni, nemulțumiți de demersurile premierului Marii Britanii

Premierul britanic Boris Johnson se adresează joi Paramentului de la Londra, unde își prezintă propunerile pentru Brexit, admițând că planul său nu are „tot ceea ce ne-am dorit” și că este un compromis, transmite CNN.

Propunerile privind Brexit, prezentate miercuri de prim-ministrul britanic Boris Johnson, nu reprezintă o „bază” pentru realizarea unui acord ulterior, apreciază unii oficiali europeni, citați de agenția Reuters.

Premierul de la Londra, Boris Johnson, a prezentat miercuri, în cadrul reuniunii anuale a Partidului Conservator, propunerile sale privind procesul Brexit. Oficialii europeni au salutat acest demers și au atras atenția asupra necesității de a soluționa toate problemele implicate de ieșirea Marii Britanii din UE.

Mai mulți oficiali de la Bruxelles, membri ai Parlamentului European, și-au exprimat joi opiniile în legătură cu propunerile premierului britanic, apreciind faptul că acestea nu constituie o bază suficientă pentru întocmirea ulterioară a unui acord între Blocul european și Marea Britanie și, chiar mai mult, că reprezintă pași regresivi față de planurile anterioare. Mai mult, liderii europeni au statuat că demersul prim-ministrului Johnson nu poate semnifica mai mult decât „un punct de plecare” pentru dezbateri ulterioare.

„Nu deține nicio soluție decentă pentru granițe. Și introduce o graniță convențională pe insula irlandeză”, a apreciat un oficial european de rang înalt.

Grupul de Coordonare privind Brexit (BSG), entitate subordonată Parlamentului European, s-a întâlnit, miercuri, cu negociatorul Comisiei Europene pentru Brexit, Michael Barnier, pentru a dezbate propunerile britanicilor. Conform primelor aprecieri, „reacția inițială a grupului BSG a fost că aceste propuneri nu reprezintă o bază pentru un acord pe care Parlamentul (European, n.red.) să îl aprobe la finalul acestei luni”, relatează fragmente din documente realizate în cadrul sesiunii de dezbateri.

Comisia Europeană urmează să ceară clarificări, vineri, asupra planurilor înaintate de liderul de la Londra.


"Punctul nostru de pornire este că această casă a promis că va respecta referendumul înainte ca oamenii să voteze pentru ieșirea din UE. Ambele partide principale au promis la alegerile din 2017 că vor respecta referendumul și că nu va exista un al doilea referendum", a declarat acesta.

Premierul Boris Johnson a formulat miercuri propuneri generale privind frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Irlanda, pledând pentru o perioadă de tranziție limitată și anunțând că așteaptă compromisuri din partea Uniunii Europene.

Uniunea Europeană a salutat miercuri propunerile făcute de premierul britanic Boris Johnson cu privire la Brexit, însă a avertizat că încă există probleme care vor trebui rezolvate înainte de a ajunge la un acord.

Sursa:Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău