Boris Johnson respinge un pact electoral cu Nigel Farage

  • 11 Septembrie 2019 19:12
Boris Johnson respinge un pact electoral cu Nigel Farage

Premierul britanic conservator Boris Johnson a respins miercuri un pact electoral propus de liderul Partidului Brexit, Nigel Farage, care i-a avertizat pe conservatori că vor primi o ''adevărată lovitură'' din partea electoratului dacă vor fi organizate alegeri anticipate fără ca premierul Johnson să decidă o ruptură clară de UE, relatează agenția Reuters.

Premierul Boris Johnson, al cărui partid a pierdut majoritatea în parlament, dorește convocarea alegerilor anticipate, deși Camera Comunelor i-a respins prin vot această solicitare și i-a impus o lege care-i cere să solicite Uniunii Europene o nouă amânare a Brexit-ului până la 31 ianuarie 2020, dacă nu reușește să obțină până la 19 octombrie un nou acord cu UE sau nu primește aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

Totuși, Farage consideră că actuala situație politică va conduce în final la alegeri anticipate și că din cauza Brexitului s-au schimbat și afinitățile față de formațiunile tradiționale, respectiv Partidul Laburist și Partidul Conservator.

Fost lider al campaniei care a susținut ieșirea din UE la referendumul din 2016, euroscepticul Nigel Farage s-a retras din politică după votul majoritar pentru Brexit obținut atunci, el considerând la acea vreme că și-a atins obiectivul ca Regatul Unit să se retragă din UE. Văzând însă că acest lucru totuși nu s-a întâmplat, el a revenit anul acesta în politică și a fondat Partidul Brexit, care a obținut la alegerile europene 29 din cele 72 de mandate ale Regatului Unit în Parlamentul European.

''Dacă trecem de 31 octombrie și încă suntem membri ai UE - ceea ce pare tot mai probabil -, atunci multe voturi se vor muta de la Partidul Conservator la Partidul Brexit'', a spus Farage în fața presei, după ce le-a propus conservatorilor un pact electoral. ''Conservatorii vor încasa o adevărată lovitură după 1 noiembrie. Sper foarte mult că Boris Johnson măcar se va uita pe cifre. Dacă vom concura împotriva lui, el nu va putea câștiga o majoritate'', a argumentat liderul Partidului Brexit.

În replică, purtătorul de cuvânt al lui Johnson a spus: ''Premierul nu va face o înțelegere cu Nigel Farage''. De asemenea, o sursă din Partidul Conservator a adăugat că Farage nu este ''potrivit'' pentru astfel de înțelegeri și nu ar trebui acceptat pe vreun post în guvern.

AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău