Boris Johnson îl abordează telefonic pe Joe Biden, în timp ce continuă negocierea unui acord post-Brexit cu UE

  • 11 Noiembrie 2020 16:55
Boris Johnson îl abordează telefonic pe Joe Biden, în timp ce continuă negocierea unui acord post-Brexit cu UE

Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că el și președintele ales al SUA, Joe Biden, au convenit într-o discuție telefonică avută marți seară că Regatul Unit și Statele Unite trebuie să fie din nou unite în apărarea valorilor lor comune în lume, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

''Unul dintre numeroasele merite ale excelentei conversații pe care am avut-o ieri cu președintele ales Joe Biden este că am convenit ferm asupra nevoii ca, încă o dată, Regatul Unit și Statele Unite să susțină împreună valorile noastre în lume'', a spus Johnson în fața parlamentului britanic.

''Sunt încântat să observ numeroasele domenii în care viitoarea administrație Biden/Harris poate face o cauză comună cu noi'', a adăugat șeful executivului de la Londra, cunoscut ca un apropiat al președintelui în exercițiu al SUA, republicanul Donald Trump, și care este privit cu rezerve de către democrații lui Joe Biden.

Boris Johnson a anunțat marți seară pe Twitter că a avut o discuție telefonică ''cu Joe Biden pentru a-l felicita pentru alegerea sa''. ''Sunt nerăbdător să consolidez parteneriatul între țările noastre și să colaborez cu el asupra priorităților noastre comune, combaterea schimbărilor climatice și promovarea democrației și reconstrucției după pandemie'', a mai scris Johnson în mesajul său, anunțând de asemenea că l-a invitat pe Biden la conferința ONU asupra schimbărilor climatice, COP26, care se va desfășura la Glasgow anul viitor.

Tot în 2021, Regatul Unit va găzdui și summitul G7, Johnson și Biden urmând să se întâlnească personal și cu această ocazie.

Încercarea lui Johnson de a se apropia de Biden survine în contextul în care președintele ales al SUA este un adversar al Brexitului și a dat de înțeles că relațiile comerciale între Regatul Unit și SUA ar putea avea de suferit dacă Regatul Unit nu ajunge la un acord cu UE privind relația lor post-Brexit. În acest timp, negocierile dintre Londra și Bruxelles continuă fără progrese notabile când au rămas mai puțin de două luni înaintea încheierii perioadei de tranziție post-Brexit.

Mai mult, conform serviciilor sale, Joe Biden, care are origini irlandeze, a reafirmat în discuțiile avute cu premierii britanic și irlandez susținerea sa față de acordurile din Vinerea Mare, care au pus capăt conflictului nord-irlandez în anul 1998, subiect pe care Johnson nu l-a menționat în declarațiile sale despre discuția avută cu Biden.

Potrivit Bruxelles-ului, aceste acorduri ar putea fi amenințate de proiectul de lege britanic privind piața internă susținut de premierul Johnson pentru menținerea integrității pieței britanice, care repune în discuție anumite angajamente asumate de Regatul Unit în acordul privind retragerea din UE, în special dispozițiile privind evitarea revenirii la o frontieră fizică între Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord. Proiectul de lege a fost respins marți de Camera Lorzilor, dar premierul poate încerca din nou să obțină adoptarea lui.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău