Boris Johnson: Există „o mare posibilitate” ca negocierile post-Brexit dintre UE și Marea Britanie să eșueze

  • 11 Decembrie 2020 12:13
Boris Johnson: Există „o mare posibilitate” ca negocierile post-Brexit dintre UE și Marea Britanie să eșueze

Premierul britanic Boris Johnson spune că există „o mare posibilitate” ca Marea Britanie să nu reușească să încheie un acord comercial post-Brexit cu UE, relatează BBC, potrivit DIGI24.ro.

El a adăugat că „este momentul” ca oamenii și companiile să se pregătească pentru un rezultat fără acord.

Discuțiile continuă între cele două părți, dar Johnson spune că „nu sunt suficiente” pentru a a ajunge la un acord.

Există acum o posibilitate crescută să avem o soluție care să semene mai mult cu relația pe care o are Australia cu UE, adică o lipsă de acord, a spus Johnson.

Declarația vine după ce Johnson s-a întâlnit miercuri seară la Bruxelles cu șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

El a vorbit despre principalele puncte de divergență care împiedică în continuare convenirea unui acord comercial între UE și Regatul Unit, respectiv regulile privind concurența solicitate de UE, care să nu permită o concurență neloială din partea companiilor britanice, reglementarea diferendelor și disputa privind accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franța a amenințat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menținut acest acces.

După ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie acest an, fiecare parte i-a cerut celeilalte să facă concesii pentru a putea ajunge la un acord asupra viitoarelor relații comerciale înainte de încheierea perioadei de tranziție la finalul lui decembrie 2020, amintește Agerpres.

Perioada de tranziție de după Brexit se încheie în 31 decembrie.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:2,06 m/s
Tue
28
Wed
28
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău