Boris Johnson este presat de propriul partid să demisioneze, în urma scandalului legat de petrecerile din lockdown

  • 19 Ianuarie 2022 13:25
Boris Johnson este presat de propriul partid să demisioneze, în urma scandalului legat de petrecerile din lockdown

Mandatul premierul britanic Boris Johnson se clatină, pe fondul revoltei unor parlamentari din propriul partid, din cauza petrecerilor din Downing Street organizate într-o perioadă în care țara era într-o carantină strictă, relatează Reuters.

Afectat de scandalul „partygate”, premierul conservator în vârstă de 57 de ani este criticat deschis în propriul partid și se confruntă cu cea mai gravă criză de la venirea sa la putere, în 2019. El și-a cerut scuze, miercuri, în Parlament pentru prezența sa la una dintre aceste petreceri, în mai 2020, afirmând că a crezut că este vorba de o reuniune de lucru, scrie digi24.ro.

Dar de atunci, au apărut și alte dezvăluiri. O petrecere a fost organizată în Downing Street - fără Boris Johnson - chiar în ajunul funeraliilor prințului Philip, în aprilie 2021. Asta, în timp ce regina Elisabeta a II-a a asistat la funeraliile soțului său singură în capela castelului Windsor, imagine simbolică a rigorii măsurilor de carantină. Și pentru această petrecere Boris Johnson și-a cerut scuze, de data aceasta chiar de la regină.

În prezent este în curs o investigație privind acuzațiile că în timpul lockdown-ului ar fi avut loc mai multe petreceri la reședința din Downing Street 10 și în câteva birouri guvernamentale. Ancheta este condusă de Sue Gray, înalt funcționar guvernamental.

Premierul britanic a negat „categoric” că ar fi fost avertizat că prin organizarea unei petreceri cu băuturi în grădina reședinței din Downing Street 10 s-ar încălca restricțiile impuse de lockdown.

„Nimeni nu m-a avertizat că ar fi împotriva regulilor”, a declarat premierul, adăugând: „Mi-aș fi amintit lucrul ăsta”.

Fostul său consilier Dominic Cummings a spus însă că l-a avertizat pe Boris Johnson la vremea respectivă și îl acuză că a mințit în Parlament pe această temă.

Pentru a declanșa schimbarea premierului, 54 din cei 360 de parlamentari conservatori din Parlament trebuie să scrie scrisori de neîncredere către președintele Comitetului 1922 al partidului.

Aproximativ 20 de parlamentari conservatori care și-au câștigat locurile la ultimele alegeri din 2019 intenționează să trimită astfel de scrisori, a relatat Telegraph. Alți câțiva au spus deja că au scris astfel de scrisori.

O analiză realizată de ziarul The Times a arătat că 58 de parlamentari conservatori l-au criticat deschis pe Johnson.

De asemenea, liderii opoziției l-au acuzat pe Johnson că este un „mincinos în serie” și i-au cerut să demisioneze.

Răsturnarea premierului ar lăsa însă Regatul Unit într-un impas care ar putea dura luni întregi, în timp ce Occidentul se confruntă cu criza din Ucraina, iar a cincea economie din lume se confruntă cu cea mai mare inflație din ultimii 50 de ani, declanșată de pandemia de COVID.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Sat
18
Sun
16
Mon
13
Tue
17
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău