Boris Johnson condamnă bombardamentele ''barbare'' ruse împotriva civililor

  • 28 Februarie 2022 19:59
Boris Johnson condamnă bombardamentele ''barbare'' ruse împotriva civililor

Premierul britanic Boris Johnson a condamnat luni "loviturile aeriene barbare efectuate de Rusia" împotriva civililor în Ucraina, în cursul unei discuții telefonice cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

În cadrul acestei convorbiri telefonice, "liderii au condamnat în mod categoric atacurile aeriene barbare efectuate de Rusia împotriva civililor nevinovați, inclusiv copii", a declarat Downing Street într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Șeful guvernului britanic s-a angajat să trimită Kievului mai mult ajutor militar "în orele și zilele viitoare".

Cel puțin 11 persoane au fost ucise în bombardamente asupra cartierelor rezidențiale din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat nu departe de frontiera rusă, potrivit autorităților locale.

ONU a anunțat luni un bilanț de 102 civili uciși, între care șapte copii, și 304 răniți de la începutul invaziei, dar a avertizat că cifrele reale ar putea fi "considerabil" mai ridicate.

Premierul britanic, care se va deplasa marți în Polonia și în Estonia, a convocat luni dimineață consiliul de miniștri pentru a evoca măsurile anunțate în ultimele zile împotriva Moscovei, apreciind că președintele rus Vladimir Putin a făcut "o greșeală colosală" când a subevaluat rezistența ucraineană și unitatea occidentală, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Aceste sancțiuni britanice, care îl vizează în special pe președintele rus și de luni Banca Centrală a Rusiei, "sunt concepute pentru a face să cadă regimul lui Putin", a precizat același purtător de cuvânt.

Întrebat despre aceste afirmații, el a părut să facă un pas înapoi:"Nu căutăm nimic în ceea ce privește schimbarea regimului. Ceea ce este în mod clar în discuție aici este modul în care oprim Rusia".

Downing Street a precizat mai târziu că a fost vorba de o exprimare nefericită.

Aceste afirmații intervin după o serie de schimburi aprinse de declarații între Moscova și Londra. Boris Johnson l-a numit "dictator" pe Vladimir Putin săptămâna trecută.

Luni, Kremlinul a explicat plasarea forțelor nucleare în alertă de către Vladimir Putin ca răspuns la comentariile ministrului britanic de externe Liz Truss cu privire la posibile confruntări dintre Rusia și NATO.

Liz Truss a declarat duminică: "Dacă nu-l oprim acum pe Putin în Ucraina, vom vedea alte țări amenințate, țările baltice, Polonia, Republica Moldova și asta s-ar putea termina cu un conflict cu NATO", potrivit AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău