Boris Johnson are semnăturile necesare pentru a candida la un nou mandat de premier, afirmă un aliat al său

  • 22 Octombrie 2022 19:50
Boris Johnson are semnăturile necesare pentru a candida la un nou mandat de premier, afirmă un aliat al său

Fostul premier britanic Boris Johnson a acumulat suficient sprijin pentru a se înscrie în cursa pentru a deveni - din nou - prim-ministru, ca urmare a demisiei succesoarei sale Liz Truss, a afirmat sâmbătă aliatul său, deputatul conservator James Duddridge, relatează Reuters.

Potrivit acestuia, Johnson a adunat deja cele 100 de semnături din rândul celor 357 de deputați conservatori pentru a putea candida.

Sunday Times, BBC și Sky News au citat surse neidentificate apropiate de Johnson care au indicat similar că acesta dispune de 100 de susținători și deci "s-ar putea" afla pe buletinele de vot.

Boris Johnson, care a revenit la Londra mai devreme sâmbătă dintr-o vacanță în Caraibe, nu a declarat deocamdată oficial dacă va candida pentru un nou mandat, transmite Agerpres.

Contestată atât de formațiunea de guvernământ, cât și de opoziția laburistă, Liz Truss și-a anunțat joi demisia. Actuala lideră a Camerei Comunelor, Penny Mordaunt, și-a anunțat vineri candidatura pentru a deveni prim-ministru.

Totuși, favoritul caselor de pariuri este deocamdată fostul ministru de finanțe Rishi Sunak, care are deja peste 100 de semnături, însă nu a confirmat până acum dacă va candida.

Candidații la succesiunea lui Liz Truss trebuie să depună fiecare până luni la ora 13:00 GMT cel puțin 100 de semnături din rândul celor 357 de deputați conservatori pentru a putea candida, astfel că vor putea fi depuse cel mult trei candidaturi.

Apoi, deputații conservatori vor trebui să se pună de acord asupra a două dintre aceste nume care vor intra la votul final, în urma căruia cei circa 170.000 de membri ai formațiunii vor alege până vineri, 28 octombrie, liderul partidului, iar acesta va deveni prim-ministru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău