Boris Johnson anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina, într-un discurs prin videoconferință în parlamentul de la Kiev

  • 03 Mai 2022 16:34
Boris Johnson anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina, într-un discurs prin videoconferință în parlamentul de la Kiev

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat marți într-un discurs prin videoconferință în fața parlamentului ucrainean că Regatul Unit va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în sumă totală de 300 de milioane de lire, inclusiv sub formă de radare, drone și aparate pentru vedere nocturnă, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

"Vom continua să ajutăm Ucraina (...) cu arme, financiar și umanitar, până ne vom atinge obiectivul pe termen lung care trebuie să fie întărirea Ucrainei astfel ca nimeni să nu mai îndrăznească să vă atace", a spus premierul britanic.

Londra a deblocat deja până acum ajutor militar pentru Kiev în valoare de 450 de milioane de lire, constând mai ales în rachete antitanc ușoare, iar recent a promis vehicule blindate, rachete antinavă și sisteme de apărare antiaeriană.

"Am un mesaj pentru voi: Ucraina va câștiga, Ucraina va fi liberă", a adăugat Johsnon, subliniind că în lupta sa împotriva Rusiei Ucraina a "aruncat în aer mitul invincibilității (președintelui rus Vladimir) Putin".

Premierul britanic a regretat în același timp că occidentalii au fost "prea lenți în a sesiza ce se întâmplă" și în a sancționa Moscova. "Nu mai putem repeta această eroare", a atenționat el.
În același timp, într-un interviu acordat postului ITV, el a admis că Marea Britanie ar fi putut reacționa mai rapid în sensul de a-i ajuta pe refugiații ucraineni, pe fondul criticilor privind dificultățile întâmpinate de aceștia la primirea pe teritoriul britanic comparativ cu alte state europene, au consemnat dpa și PA.

Johnson a explicat că "până acum au fost emise 86.000 de vize și 27.000 (de ucraineni) sunt deja aici, este o cifră importantă și în creștere".

"Am fi putut face acest lucru mai rapid? Da, poate că am fi putut", a adăugat el.

Întrebat de ce Marea Britanie nu le oferă ucrainenilor posibilitatea de a intra fără vize, premierul britanic a spus că, într-o situație de război, unii pot doar "pretinde" că sunt refugiați și "sistemul trebuie protejat de cei care ar putea abuza de el".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău