Boris Johnson anunță un nou ajutor militar britanic pentru Ucraina în timpul vizitei surpriză la Kiev

  • 24 August 2022 19:04
Boris Johnson anunță un nou ajutor militar britanic pentru Ucraina în timpul vizitei surpriză la Kiev

Premierul britanic în exercițiu Boris Johnson a anunțat miercuri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 66 de milioane de dolari, în timpul unei vizite surpriză pe care o efectuează la Kiev, unde a spus că armata ucraineană ''poate și va câștiga'' războiul împotriva Rusiei, relatează CNN.

Londra a descris acest nou pachet drept ''un pas înainte pentru capabilitatea curentă a Ucrainei, care-i îmbunătățește abilitatea de țintire defensivă și supravegherea pe rază lungă'', potrivit unui comunicat al Downing Street.

Pachetul cuprinde 200 de drone de ultimă generație și muniții cu fragmentație care ''vor permite Ucrainei să urmărească și să țintească mai bine forțele invadatoare ruse'', se arată în același text.

Ajutorul militar include și 850 de micro-drone Black Hornet lansate manual și care sunt ''special concepute pentru a fi folosite în orașe și sate și sunt desfășurate pentru a detecta forțele inamice care se apropie'', precizează guvernul de la Londra.

Johnson a spus că a venit în Ucraina ''pentru a transmite mesajul că Regatul Unit este cu voi (cu ucrainenii) și va fi cu voi în zilele și lunile următoare''.

Potrivit Downing Street, în timpul acestei vizite, efectuate de Ziua Independenței Ucrainei, Boris Johnson și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au discutat și despre ''provocările iernii care vine'' pentru Ucraina, la șase luni de când a început agresiunea rusă contra acestei țări.

Boris Johnson a demisionat luna trecută după ce rezistase mult timp în fața contestatarilor din propriul său partid conservator și scandalurilor eclipsate o perioadă de războiul început în Ucraina pe 24 februarie. El a efectuat de atunci două vizite în capitala ucraineană și s-a evidențiat printre cei mai înfocați susținători ai Kievului, căruia guvernul de la Londra i-a oferit cantități substanțiale de armament.

Succesorul lui Boris Johnson, care va fi ales de către membrii partidului conservator între Liz Truss și Rishi Sunak, va fi cunoscut pe 5 septembrie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău