Boris Johnson acuză Rusia de "crime de război" în Ucraina

  • 02 Martie 2022 16:58
Boris Johnson acuză Rusia de

Premierul britanic a acuzat miercuri Rusia că se face vinovată de "crime de război" în Ucraina din cauza armelor utilizate împotriva civililor și a lansat un apel către ONU să ceară "retragerea" trupelor ruse de pe teritoriul acestei țări, relatează AFP și Reuters.

"Ceea ce am văzut deja din partea regimului lui Vladimir Putin privind utilizarea munițiilor lansate împotriva civililor nevinovați constituie, în opinia mea, o crimă de război", a declarat Johnson într-o alocuțiune rostită în Parlament.

Parlamentarii britanici s-au ridicat în picioare pentru a-l ovaționa pe ambasadorul ucrainean Vadim Pristaiko, prezent în Camera Comunelor.

Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) a anunțat luni deschiderea "cât mai rapid posibil" a unei anchete asupra situației în Ucraina, vorbind despre "crime de război" și "crime împotriva umanității", scrie Agerpres.

Amnesty International a denunțat în special utilizarea bombelor de fragmentare, interzise în 2010 de o convenție internațională, estimând că aceasta ar trebui să facă obiectul unei anchete pentru "crime de război".

"Putin a făcut o gravă eroare de calcul în odiosul său atac împotriva unei națiuni suverane", a declarat Johnson. "El a subestimat extraordinara forță a sufletului poporului ucrainean, precum și unitatea și hotărârea lumii libere de a se opune barbariei sale", a adăugat el.

Premierul britanic a chemat țările membre ONU să condamne, în cursul votului Adunării Generale prevăzut pentru miercuri, invazia Rusiei în Ucraina și "să ceară ca Putin să ordone întoarcerea tancurilor sale". "Dacă, dimpotrivă, Putin își intensifică eforturile, vom continua să creștem presiunea economică", a spus el.

Interpelat de opoziție dacă știe de ce Regatul Unit nu-l sancționează pe miliardarul Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, el a refuzat să comenteze un caz individual, dar a dat asigurări că Londra intenționează "să continue să strângă menghina" asupra puterii ruse, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău