Boris Johnson a spus că Ucraina merită să găzduiască ediția din 2023 a concursului Eurovision

  • 18 Iunie 2022 17:11
Boris Johnson a spus că Ucraina merită să găzduiască ediția din 2023 a concursului Eurovision

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că speră ca Ucraina să poată să găzduiască ediția de anul viitor a concursului Eurovision și că poporul ucrainean "merită să aibă" această competiție pe teritoriul său, informează DPA, citat de AGERPRES.

BBC poartă în prezent negocieri cu Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) în legătură cu posibilitatea de a găzdui evenimentul din 2023 în Marea Britanie, după ce organizatorii concursului au decis că acesta nu poate avea loc în Ucraina din cauza războiului declanșat de Rusia.

Marea Britanie s-a clasat pe locul al doilea la concursul din 2022, după ce grupul ucrainean Kalush Orchestra a câștigat competiția în urma numărului impresionant de voturi primite din partea telespectatorilor europeni, care i-au ajutat pe reprezentanții Ucrainei să ocupe prima poziție cu 631 de puncte.

Intervievat de reporterii prezenți la baza aeriană britanică RAF Brize Norton la întoarcerea sa în țară după o vizită surpriză la Kiev, prim-ministrul Boris Johnson a spus că ar trebui să fie posibil ca Eurovision 2023 să aibă loc în Ucraina, în pofida conflictului armat cu Rusia, aflat în plină desfășurare.

"Tocmai am fost la Kiev. Nu voi spune că acolo totul e minunat, dar situația este mult mai animată. Oamenii sunt mult mai încrezători. Oamenii ies pe stradă și mănâncă în cafenele și restaurante, într-o atmosferă care nu exista până în urmă cu câteva săptămâni", a adăugat prim-ministrul Regatului Unit.

"Ucrainenii au câștigat concursul Eurovision. Știu că și noi am avut un participant fantastic de bun, știu că ne-am clasat pe locul al doilea și mi-ar plăcea să avem această competiție în țara noastră. Dar adevărul este că ei au câștigat și merită să aibă acest concurs în țara lor. Cred că pot să îl organizeze și cred că ar trebui să îl organizeze. Consider că orașul Kiev sau oricare alt oraș sigur din Ucraina ar putea fi un loc fantastic în care acest concurs să fie organizat", a mai spus Boris Johnson.

Vineri, EBU a anunțat că în urma "unei examinări extinse și a unui studiu de fezabilitate", a ajuns la concluzia că "garanțiile de securitate și operaționale" necesare pentru a organiza concursul Eurovision în Ucraina nu pot fi asigurate de postul public de televiziune din această țară, UA:PBC.

Cu toate acestea, postul public ucrainean a dat publicității o declarație în care afirmă că "i-a fost negat dreptul" de a găzdui concursul și a cerut ca negocierile inițiate de EBU privind alegerea unui nou loc de desfășurare să fie suspendate.

Cântărețul britanic Sam Ryder a ocupat primul loc după voturile exprimate de juriile naționale la Torino, însă grupul ucrainean Kalush Orchestra s-a impus în cele din urmă în clasamentul general datorită numărului mare de voturi primite din partea publicului.

Grupul Kalush Orchestra devenise oricum unul dintre marii favoriți ai concursului Eurovision 2022 după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie, o acțiune care i-au determinat pe reprezentanții EBU să excludă Rusia din competiție.

Ucraina s-a alăturat concursului Eurovision în 2003 și cele trei victorii pe care le-a obținut de atunci au făcut-o să devină una dintre cele mai de succes țări nou intrate în competiție, după ce a triumfat și la edițiile organizate în anii 2004 și 2016. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău