Boris Johnson, a doua vizită surpriză la Kiev: Marea Britanie va lansa o operațiune majoră de antrenament pentru 10.000 de soldați ucraineni la fiecare 120 de zile

  • 17 Iunie 2022 19:01
Boris Johnson, a doua vizită surpriză la Kiev: Marea Britanie va lansa o operațiune majoră de antrenament pentru 10.000 de soldați ucraineni la fiecare 120 de zile

Premierul britanic Boris Johnson a făcut vineri o vizită surpriză la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, aceasta fiind a doua vizită a șefului guvernului de la Londra în Ucraina de la începutul războiului declanșat de Rusia, ea desfășurându-se la o zi distanță după vizita în capitala Ucrainei a patru lideri europeni, președintele francez Emmanuel Macron, președintele român Klaus Iohannis, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi, scrie CaleaEuropeana.ro.

Johnson a publicat o imagine pe Twitter alături de Zelenski în curtea Palatului Prezidențială din Kiev, însoțită de următorul mesaj: „Domnule președinte, Volodimir, mă bucur să fiu înapoi la Kiev”, relatează sursa citată.

Apoi, Zelenski a postat pe canalul său oficial Telegram despre vizita premierului britanic în capitala Ucrainei, precizând că “multe zile din acest război au demonstrat că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina este ferm și hotărât”.

“Mă bucur să-l văd din nou la Kiev pe marele prieten al țării noastre, Boris Johnson. (…) Aceasta este a doua vizită a lui Boris Johnson la Kiev de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în țara noastră. Avem o viziune comună asupra mișcării spre victoria Ucrainei. Sunt recunoscător pentru un sprijin puternic!”, a continuat el.

The Guardian relatează că șeful biroului președintelui ucrainean a declarat că printre subiectele de discuție se numără furnizarea de armament greu, sisteme de apărare aeriană și un sprijin economic suplimentar pentru Ucraina.

Boris Johnson s-a oferit să lanseze o operațiune majoră de antrenament pentru forțele ucrainene, cu potențialul de a antrena până la 10.000 de soldați la fiecare 120 de zile, a declarat Downing Street, conform sursei citate.

“Vizita mea de astăzi, în adâncul acestui război, este pentru a trimite un mesaj clar și simplu poporului ucrainean: Marea Britanie este cu voi și vom fi alături de voi până când veți învinge în cele din urmă”, a precizat el.

Noul program de pregătire militară “ar putea schimba ecuația acestui război – valorificând cea mai puternică dintre forțe, determinarea ucrainenilor de a învinge”, a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău