Boris Gâlcă: „Majoritatea restricțiilor de sănătate publică rămân în vigoare. Rămânem în alertă, virusul nu a trecut, posibil să avem și alte tulpini. Considerăm foarte modest procesul de vaccinare, cu așa tempou nu putem relaxa restricțiile”

  • 24 Mai 2021 13:15
Boris Gâlcă: „Majoritatea restricțiilor de sănătate publică rămân în vigoare. Rămânem în alertă, virusul nu a trecut, posibil să avem și alte tulpini. Considerăm foarte modest procesul de vaccinare, cu așa tempou nu putem relaxa restricțiile”

Municipiul Chișinău a ieșit de sub gradul de alertă „Cod roșu”, fiindu-i atribuit „Cod portocaliu”, printr-o hotărâre emisă la finele săptămânii trecute de Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică a capitalei, după ce a scăzut considerabil rata de infectare cu SARS-Cov-2. Deși acum este permis accesul spectatorilor la evenimente culturale și în tribune, la competițiile sportive, masca de protecție rămâne în continuare obligatorie, atât în spațiile închise cât și deschise. Autoritățile municipale spun că nu este cazul să se lase garda jos, în situația în care există probabilitatea apariției unor noi tulpini ale virusului, iar gradul de imunizare este destul de modest.

Deși în municipiul Chișinău a fost instituit gradul de alertă „Cod portocaliu”, cele mai multe restricții rămân în vigoare. În primul rând, masca de protecție este obligatorie atât în spațiile închise, cât și în cele deschise aglomerate. Totuși, oamenii pot avea acces în tribune, la competițiile sportive, în sălile și pe terenurile sportive în aer liber, la 50% din capacitatea acestora. Nu poate fi vorba despre noi relaxări sau despre redeschiderea locurilor de distracție, a declarat pentru Radio Chișinău, șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gâlcă.

Conform incidenței din ultimele 14 zile, municipiul Chișinău a ieșit din Codul roșu, suntem în Cod portocaliu, chiar cu tendință spre Cod galben. Oricum rămânem în alertă și majoritatea restricțiilor de sănătate publică rămân în vigoare. Activitățile distractive rămân închise până când vom avea o acoperire vaccinală solidă, de 50 -70 la sută, abia atunci am putea discuta despre alte relaxări. Rămânem în alertă, virusul nu a trecut, este alături de noi, posibil să avem și alte tulpini. Acum considerăm foarte modest procesul de vaccinare, cu așa tempouri nu putem relaxa restricțiile.

Funcționarul din sănătate îi îndeamnă pe cetățeni să se imunizeze, reamintind că vaccinurile sunt gratuite și în cantități suficiente.

Fac un apel pentru populație: vă așteptăm la orice centru și punct de vaccinare, indiferent de locul de trai și viza de domiciliu. Vaccinurile sunt absolut gratuite și disponibile absolut pentru toți, important e să aveți la dumneavoastră un act de identitate”.

Epidemiologul Mihai Magdei consideră că relaxarea unor restricții în Chișinău este justificată, doar că și de această dată trebuie să fie respectate toate regulile sanitare. Specialistul este de părerea că numărul mic de cazuri din ultima perioadă, inclusiv din Capitală, se datorează faptului că în rândul populației s-ar fi creat o imunitate colectivă.

Relaxările, ținând cont de faptul că circulația virusului e mai mică, sunt adecvate situației. În acest moment nu are ce să ne deranjeze, dacă vom respecta niște reguli: prezența în localurile HoReCa, trebuie să fie de 50 la sută din locuri, până nu se vor vaccina toți angajații. Rămâne acută problema transportului public, care reprezintă locurile cele mai vulnerabile pentru infectarea populației. Trebuie să ne pregătim de bacalaureat, trebuie să lucreze școlile, trebuie să pregătim perioada estivală a copiilor, pentru că noi pierdem o generație de copii. Lumea s-a relaxat și mai iese soarele, oamenii au nevoie de soare, au nevoie să se odihnească. Dar trebuie să rămână precauți. Mâinile să fie în continuare spălate, distanța trebuie respectată, nu e nevoie să facem nunți de 300 de perechi. Și să nu uităm că prin vaccinare și prin respectarea măsurilor de protecție, participăm la salvarea omenirii.”

Totodată autoritățile municipale au anunțat că în funcție de evoluția și tendința situației epidemiologice, măsurile de sănătate publică ar putea fi revizuite.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău