Opinie | Pentru a crește productivitatea agricolă este nevoie de reziliență în tehnicile agricole

  • 20 Februarie 2023 13:18
Opinie | Pentru a crește productivitatea agricolă este nevoie de reziliență în tehnicile agricole

Luna martie este decisivă pentru agricultori, iar lipsa de umiditate în sol, variațiile de temperatură, înmugurirea precoce a culturilor, pot aduce mai multe daune pentru anul agrar. Experți de la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp de la Bălți recomandă reziliență în practicile agrare pentru a anticipa o secetă, precum a fost cea din anul trecut, transmite Radio Chișinău.

Rep. Moldova ar trebui să adopte politici prietenoase pentru o agricultură rezilientă. Schimbările climatice atestă o creștere de temperatură cu 5 grade în medie, iar vara, seceta înregistrează tot mai multe daune.

Pentru a crește productivitatea agricolă este nevoie de reziliență în tehnicile agricole, a declarat pentru Radio Chișinău academicianul Boris Boinceanu:

„Noi practic nu am avut iarnă, temperatura în timpul iernii a fost cu aproape 5 grade mai mult  decât media anuală pe ultimii 5-7 ani. Intrăm cu secetă în primăvară. Noi avem un deficit enorm de umiditate, mai ales în al doilea metru de sol. Săptămâna trecută am determinat rezerva de apă în sol până la o adâncime de doi metri, deficitul de apă variază de la 50 până la 70% - repet, în al doilea metru”, a declara Boris Boinceanu.

După cantitatea de precipitații și temperatura din luna martie se va estima anul agricol, a declarat experta din cadrul Direcției Agro-Meteorologie de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Ecaterina Ursu care a adăugat că aceste devieri de temperatură sunt tot mai frecvente:

„Regimul termic ridicat din această perioadă se înregistrează destul de des în ultimii ani. Pe parcursul săptămânii trecute s-au semnalat vegetație slabă a culturilor de toamnă, fiind în medie mai devreme cu trei săptămâni, și comparativ cu primăvara anului 2022, reluarea vegetației a fost reluată în aceeași perioadă, iar reluarea vegetației devreme nu va influența negativ culturile de toamnă. Ploile căzute pretutindeni la sfârșitul săptămânii trecute au completat rezervele de umiditate în sol și sunt benefice dezvoltării culturii de toamnă”.

Agricultorii din Rep. Moldova sunt îndemnați să-și asigure terenurile împotriva calamităților naturale, iar statul le subvenționează 70% din primele asigurate, a declarat șeful Direcției politici în sectorul vegetal din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Viaceslav Grigoriță.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:4,63 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău