Bombardamente în Lisiceansk. Lider prorus cere ocuparea întregii Ucraine

  • 17 Iunie 2022 17:20
Bombardamente în Lisiceansk. Lider prorus cere ocuparea întregii Ucraine

Orașul Lisiceansk din estul Ucrainei a fost bombardat intens de trupele ruse vineri și acolo sunt mulți morți, a declarat la postul public de radio ucrainean guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, potrivit Reuters.

Lisiceansk este orașul geamăn al orașului Severodonețk, situat de cealaltă parte a râului Siverski Doneț și care este în continuare scena unor lupte grele între trupele ucrainene și cele ruse care controlează mare parte a orașului, transmite DIGI24.

Evacuarea civililor refugiați în uzina chimică Azot din Severodonețk, aflată sub controlul trupelor ucrainene, este imposibilă din cauza luptelor și bombardamentelor constante, afirmă Gaidai, potrivit agenției EFE. În total acolo sunt 568 de persoane, inclusiv 38 de copii, precizează guvernatorul ucrainean al provinciei Lugansk.

Asediul rus asupra acestei uzine îl reproduce la o scară mai mică pe cel asupra combinatului Azovstal din Mariupol. Trupele ruse controlează practic tot Severodonețkul, cu excepția zonei uzinei Azot.

Armata rusă bombardează de o lună cu artileria orașul Severodonețk, în încercarea de a cuceri acest oraș pentru a finaliza măcar ocuparea completă a provinciei separatiste proruse Lugansk din estul Ucrainei și a se putea concentra apoi pe provincia Donețk.

Liderul separatiștilor proruși al acesteia din urmă, Denis Pușilin, a susținut vineri că Rusia trebuie să-și continue ofensiva pentru a ocupa toată Ucraina, inclusiv capitala Kiev, aproape de care trupele ruse ajunseseră la începutul invaziei și de unde s-au retras apoi pentru a se concentra pe estul Ucrainei după ce armata ucraineană le-a provocat pierderi grele în regiunea Kievului.

„Aș spune să eliberăm toată Ucraina, și desigur orașul rusesc Kiev și Ucraina occidentală”, a spus Pușilin, potrivit France Presse, într-un interviu acordat agenției TASS la forumul economic de la Sankt Petersburg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
7
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
6
Arhivă Radio Chișinău