Bombardamente devastatoare și lupte în apropierea regiunii Nagorno-Karabah

  • 06 Noiembrie 2020 13:01
Bombardamente devastatoare și lupte în apropierea regiunii Nagorno-Karabah

Trei civili au fost uciși în noaptea de joi spre vineri în bombardamente asupra regiunii Nagorno-Karabah, a anunțat Armenia, luptele cu armata azeră continuând în apropierea unui oraș strategic din enclava azeră cu populație majoritar armeană, relatează AFP, citat de Agerpres.

O purtătoare de cuvânt a armatei armene, Șușan Stepanian, a indicat pe Twitter că Stepanakert, capitala regiunii Nagorno-Karabah, a fost din nou vizată de bombardamente.

"O rachetă a lovit o zonă rezidențială, ucigând trei civili", a afirmat ea, menționând de asemenea bombardamente împotriva orașului Șușa.

La rândul său, Ministerul azer al Apărării a informat despre tiruri inamice în cursul dimineții asupra orașului Terter și a două sate, semnalând de asemenea bombardamente în cursul nopții asupra unei localități din regiunea Goranboi.

Pe Twitter, armata din Nagorno-Karabah a declarat că luptele continuă "în principalele zone ale frontului".

"Numeroase atacuri ale unităților azere asupra Șușa au fost de asemenea respinse", se menționează în comunicat, forțele etnicilor armeni din enclavă asigurând că dețin "controlul complet al situației".

Șușa, supranumită Ierusalimul regiunii Nagorno-Karabah, este o localitate strategică situată pe înălțimile de la sud de Stepanakert.

De la reluarea luptelor din 27 septembrie, forțele azere au preluat controlul asupra unor zone importante din sudul regiunii și se apropie de Șușa și de un drum vital care leagă capitala separatistă de Armenia.

La începutul anilor 1990, un prim război în regiune făcuse 30.000 de morți și a adus la desprinderea Nagorno-Karabah de Azerbaidjan.

Potrivit unor bilanțuri parțiale, aceste noi confruntări, cele mai înverșunate după aproape 30 de ani, au făcut peste 1.250 de morți, dar numărul victimelor este probabil mult mai ridicat, Azerbaidjanul necomunicându-și pierderile militare, potrivit AFP.

Trei tentative de armistițiu umanitar negociate sub egida Rusiei, Franței și a SUA, au eșuat.

În această săptămână, ONU a evocat eventualitatea comiterii unor crime de război în urma atacurilor "nediscriminatorii" împotriva civililor, existând înregistrări video care arată executarea unor prizonieri de război armeni.

În timp ce Erevanul a cerut Moscovei asistență militară, Baku beneficiază de sprijinul intens al Turciei, acuzată că îi furnizează specialiști și mercenari, conform agenției de presă menționate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău