Bolivia | Cinci zile de manifestări oficiale pentru comemorarea a 50 de ani de la moartea lui "Che" Guevara

  • 03 Octombrie 2017 07:37
Bolivia | Cinci zile de manifestări oficiale pentru comemorarea a 50 de ani de la moartea lui

Președintele Boliviei, Evo Morales, a anunțat luni organizarea timp de cinci zile, cu începere de joi, a unor ceremonii în memoria lui Ernesto "Che" Guevara, la 50 de ani după moartea acestuia, la 9 octombrie 1967, scrie AFP.

Manifestările pentru comemorarea revoluționarului argentinian vor fi organizate în prezența armatei boliviene, care a luptat împotriva lui și l-a executat.

"Ca întotdeauna, forțele armate mă însoțesc în toate activitățile. Am vorbit cu ele despre asta, cu siguranță mă vor însoți, dar, repet, forțele armate s-au născut (în secolul al XIX-lea) anti-imperialiste", a declarat președintele socialist.

Mai mulți foști militari au anunțat însă că nu vor participa la comemorări, fiind de părere că lor trebuie să li se aducă un omagiu.

"Nu vom asista la acestea pentru că noi considerăm că este un act politic", a declarat pentru cotidianul Pagina Siete unul din reprezentanții soldaților care au luptat împotriva lui "Che", Mario Moreira.

Statul "are obligația de a ne aduce un omagiu, pentru că noi am apărat patria", a mai afirmat el. În confruntările dintre armată și gherila condusă de "Che" și-au pierdut viața 58 de militari.

Ernesto Guevara a fost făcut prizonier în cursul luptelor de la 8 octombrie 1967 și a fost împușcat a doua zi de armata boliviană, consiliată la acea vreme de Statele Unite.

Președintele Evo Morales a precizat că principala ceremonie de omagiere va avea loc luni, 9 octombrie, în orașul Vallegrande (sud-est). Vor fi prezenți vicepreședinții cubanez și venezuelean, "cei patru copii ai lui 'Che' și unii dintre frații lui", precum și reprezentanți ai unor organizații sociale din Argentina și Peru, a adăugat șeful statului bolivian.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău