Bolidul Tesla Roadster, lansat de SpaceX, a depășit orbita planetei Marte

  • 05 Noiembrie 2018 18:12
Bolidul Tesla Roadster, lansat de SpaceX, a depășit orbita planetei Marte

Bolidul Tesla Roadster și manechinul "Starman", aflat la volan, trimiși în spațiu în luna februarie printr-o lansare reușită a noii rachete Falcon Heavy, construită de compania SpaceX, au ajuns dincolo de orbita planetei Marte, au anunțat vineri seară reprezentanții companiei americane, citați de site-ul livescience.com.

„Localizarea actuală a lui Starman. Următoarea oprire, restaurantul de la capătul Universului", au scris reprezentanții companiei SpaceX într-un mesaj publicat vineri pe Twitter, însoțit de o imagine care arată diagrama orbitelor planetelor din Sistemul Solar.

A doua propoziție din acel mesaj online reprezintă o referire la regretatul scriitor Douglas Adams. "The Restaurant at the End of the Universe" ("Restaurantul de la capătul Universului") este al doilea roman din seria SF "Hitchhiker's Guide to the Galaxy" ("Ghidul autostopistului galactic"), scrisă de Douglas Adams și care conține cinci cărți.

Elon Musk, fondatorul și CEO-ul companiei SpaceX, este un mare admirator al acestei serii literare, fapt dovedit și de bolidul "condus" de Starman. Sistemul electronic de pe bordul mașinii a fost programat pentru a afișa mesajul "Don't Panic!" - aceeași frază publicată pe coperta ghidului omonim din îndrăgita serie SF scrisă de Douglas Adams.

"Starman" reprezintă și el o referință culturală, fiind titlul unui cântec lansat în 1972 de David Bowie. Iar Elon Musk a spus înainte de acea lansare că bolidul Tesla Roadster urma să difuzeze "Space Oddity", un cântec celebru lansat de legendarul cântăreț britanic în 1969, la volum maximal în boxele sale în timpul călătoriei prin spațiu. În cele din urmă, Elon Musk a optat pentru o altă piesă a lui David Bowie, "Life on Mars", pentru a marca despărțirea pământenilor de "Starman" și bolidul Tesla Roadster.

Elon Musk a mai spus că a decis să trimită în spațiu vehiculul Roadster și pe "Starman" întrucât acest duo este mult mai amuzant în comparație cu încărcăturile inerte utilizate în mod tradițional până acum. Lansarea unui satelit sau a unui vehicul spațial de valoare nu a fost o opțiune validă, ținând cont de riscurile aferente unui zbor inaugural. Elon Musk conduce și compania Tesla, așadar publicitatea pentru aceasta a reprezentat și ea un factor important în această ecuație, afirmă jurnaliștii de la livescience.com.

"Starman" și Tesla Roadster - ce i-a aparținut lui Elon Musk - nu vor rămâne însă pentru totdeauna dincolo de orbita planetei Marte. Manechinul și bolidul lui, așa cum arată diagrama prezentată de SpaceX pe Twitter, vor reveni pe orbita lor heliocentrică, apropiindu-se în cele din urmă de Soare la fel de mult ca Terra.

Ei se vor apropia la câteva sute de mii de kilometri de planeta noastră în 2091, potrivit unui studiu de modelare computerizată a orbitelor. Autorii acelui studiu au determinat că vehiculul se va prăbuși fie pe Venus, fie pe Terra, cel mai probabil peste câteva zeci de milioane de ani. Ei au acordat bolidului spațial o șansă de 6% de a ciocni cu Terra în următorul 1 milion de ani și o șansă de 2,5% de se izbi de Venus în același interval menționat.

Traiectoria urmată în spațiu de "Starman" și bolidul lui poate fi urmărită pe internet la adresa whereisroadster.com, un site creat de Ben Pearson, fondator al Old Ham Media.

A doua misiune a lansatorului spațial Falcon Heavy, ce vizează plasarea unui satelit de comunicații saudit, Arabsat-6A, pe o orbită geostaționară, este programată pentru ianuarie 2019.

 

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău