Bogdan Aurescu, vizită oficială în Israel și autoritatea palestiniană. Ministrul Afacerilor Externe al României va discuta despre Procesul de Pace din Orientul Mijlociu

  • 02 Septembrie 10:12
Bogdan Aurescu, vizită oficială în Israel și autoritatea palestiniană. Ministrul Afacerilor Externe al României va discuta despre Procesul de Pace din Orientul Mijlociu

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, efectuează, miercuri și joi, o vizită oficială în Israel și autoritatea palestiniană , unde se va întâlni cu premierii celor două state și cu omologii săi, transmite Agerpres.

Potrivit MAE, programul vizitei lui Aurescu în Statul Israel include consultări cu ministrul Afacerilor Externe, Gabriel Ashkenazi, și întrevederi cu președintele Reuven Rivlin, prim-ministrul Benjamin Netanyahu, prim-ministrul supleant și ministru al Apărării, Benjamin Gantz, ministrul cooperării regionale, Ofir Akunis, și liderul opoziției și al formațiunii Yesh Atid-Telem din Knesset, Yair Lapid.

Discuțiile cu oficialii israelieni se vor concentra pe modalitățile de dezvoltare și aprofundare a relațiilor bilaterale, cu caracter strategic, dintre cele două state, cu accent pe domeniile politic, economic și securitar, în beneficiul României și al statului Israel.

Totodată, oficialii vor discuta aprofundat evoluțiile din regiune, cu precădere cele mai recente evoluții din cadrul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu.

În Palestina, programul vizitei va include consultări cu ministrul Afacerilor Externe și al Expatriaților, Riad Malki, și întrevederi cu prim-ministrul Mohammad Shtayyeh și cu Ahmed Majdalani, ministrul Muncii și Dezvoltării Sociale.

Discuțiile vor viza, în principal, dezvoltarea și diversificarea relațiilor bilaterale româno-palestiniene și modalitățile de consolidare a colaborării, ca o contribuție concretă la construcția instituțională și dezvoltarea Palestinei.

De asemenea, oficialii vor aborda aspecte privind cele mai recente evenimente de pe agenda regională și de securitate, cu accent pe perspectivele Procesului de Pace din Orientul Mijlociu.

„Suntem într-un moment extrem de dinamic în ceea ce privește evoluțiile din Orientul Mijlociu. Am avut în ultimele luni un dialog deschis și aprofundat atât cu omologul meu israelian, Gabriel Ashkenazi, precum și cu cel palestinian, Riad Malki, în concordanță cu poziția tradițională a României, care are relații de prietenie și încredere cu ambele părți”, afirmă Aurescu, citat în comunicat.

Potrivit acestuia, discuția cu omologul israelian va aborda inclusiv demararea pregătirii celei de-a treia reuniuni comune a celor două Guverne, „în baza stadiului excelent al relațiilor româno-israeliene, cu valențe strategice, consolidată pe parcursul celor peste șapte decenii de relații diplomatice neîntrerupte”.

„În Palestina, voi evidenția interesul pentru continuarea și aprofundarea cooperării noastre, inclusiv pentru generarea substanței necesare în vederea bunei organizări a următoarei reuniuni a Comitetului Inter-guvernamental bilateral”, mai arată Aurescu.

Ministrul român precizează că va susține, atât în Israel, cât și în Palestina, „poziția constantă a României în sprijinul unei soluții durabile generate de Procesul de Pace, fundamentată pe soluția celor două state, care să coexiste în pace și securitate, ca singura opțiune viabilă de natură să răspundă aspirațiilor ambelor părți”.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
15
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:10,8 m/s
Thu
15
Fri
15
Sat
15
Sun
14
Mon
11

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău