Bogdan Aurescu va susține la întâlnirea cu omologii din UE adoptarea rapidă a noului pachet de sancțiuni contra Rusiei și va reitera sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova

  • 12 Mai 2023 11:36
Bogdan Aurescu va susține la întâlnirea cu omologii din UE adoptarea rapidă a noului pachet de sancțiuni contra Rusiei și va reitera sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova

Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, participă vineri la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (de tip Gymnich), care va fi găzduită de președinția suedeză a Consiliului UE, la Stockholm.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, miniștrii de externe europeni vor avea discuții aprofundate privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu privire la relațiile UE-China. De asemenea, oficialii europeni vor avea un schimb de opinii informal cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

În continuarea reuniunii Gymnich, ministrul de externe Bogdan Aurescu va participa la Forumul ministerial UE privind regiunea Indo-Pacifică, aceasta fiind cea mai amplă reuniune ministerială organizată în perioada actualei Președinției suedeze a Consiliului UE, cu participarea a peste 60 de reprezentanți de nivel din cele două zone geografice. Cu acest prilej, oficialii vor discuta despre consolidarea implementării Strategiei UE pentru cooperarea în regiunea Indo-Pacifică de o manieră concretă, eficientă și cu impact regional semnificativ.

Ministrul Bogdan Aurescu va co-modera, în cadrul Forumului, sesiunea dedicată temelor de securitate.

Șeful diplomației de la București va reitera sprijinul pentru parcursul european al Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei și va sublinia faptul că ancorarea fermă a acestor state la UE reprezintă un angajament pe termen lung al UE față de regiune în întregul său.

În ceea ce privește discuțiile din cadrul reuniunii Gymnich privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și schimbul de opinii cu ministrul ucrainean de externe, șeful diplomației române va reafirma necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina, pe multiple dimensiuni.

Va saluta, în context, adoptarea deciziei Consiliului privind măsura de asistență, prin Facilitatea Europeană pentru Pace, în sprijinul forțelor armate ucrainene, care operaționalizează decizia politică la nivelul Consiliului European și al Consiliului Afaceri Externe de a urgenta și consolida sprijinul militar acordat Ucrainei.

Totodată, va evidenția nevoia asigurării coerenței și complementarității sprijinului acordat Ucrainei la nivelul UE și NATO, atât din perspectiva eficientizării resurselor, cât și a impactului concret al sprijinului acordat.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va susține consolidarea regimului de măsuri restrictive la adresa Rusiei prin adoptarea rapidă a unui nou pachet de sancțiuni, precum și implementarea eficientă a celor deja adoptate, precum și măsuri care să permită evitarea eludării sancțiunilor la adresa Rusiei.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu va reitera poziția țării noastre privind răspunderea Rusiei pentru crimele comise împotriva Ucrainei și va evidenția implicarea României în eforturile diplomatice ale UE și statelor membre în contracararea narativului rus în rândul statelor aparținând Sudului Global.

De asemenea, va reitera sprijinul pentru parcursul european al Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei și va sublinia faptul că ancorarea fermă a acestor state la UE reprezintă un angajament pe termen lung al UE față de regiune în întregul său. 

Discuțiile privind relațiile UE-China sunt ocazionate de nevoia recalibrării poziției Uniunii Europene, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și ralierii Chinei la narativele rusești. Discuțiile vor avea loc în perspectiva Consiliului European din iunie.

În cadrul sesiunii privind securitatea, pe care ministrul Bogdan Aurescu o co-moderează în cadrul Forumului Indo-Pacific, șeful diplomației române va evidenția relația strânsă dintre UE și Indo-Pacific în ceea ce privește prosperitatea, perspectivele de creștere și securitatea, într-o definiție comprehensivă.

În actualul context de securitate, marcat de tensiuni tot mai acute în ambele regiuni, va evidenția importanța apărării ordinii internaționale bazate pe reguli prin acțiuni solidare.

De asemenea, va evidenția relevanța Strategiei UE pentru cooperare în regiunea Indo-Pacifică pentru promovarea unui mediu deschis, liber, sigur și bazat pe reguli și va arăta că, în cadrul procesului de operaționalizare a Strategiei, România acordă o importanță deosebită unei abordări eficiente, calibrate la așteptările partenerilor din regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău