Bogdan Aurescu va solicita la ministeriala OSCE de la Stockholm creșterea eficienței în implementarea mecanismelor de soluționare a conflictelor prelungite din zona Mării Negre

  • 02 Decembrie 2021 11:08
Bogdan Aurescu va solicita la ministeriala OSCE de la Stockholm creșterea eficienței în implementarea mecanismelor de soluționare a conflictelor prelungite din zona Mării Negre

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, va solicita la ministeriala OSCE de la Stockholm creșterea eficienței în implementarea mecanismelor de soluționare a conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro. Totodată, acesta va reitera sprijinul ferm pentru rolul OSCE în rezolvarea conflictelor din Belarus și Ucraina, precum și a celor din Republica Moldova, Georgia, Nagorno-Karabah, transmite caleaeuropeana.ro.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 2-3 decembrie 2021, la cea de-a 28-a sesiune a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa / OSCE, care se va desfășura la Stockholm, potrivit sursei citate

Reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE are loc pe fondul situațiilor tensionate generate de criza instrumentalizării migranților de la granița Belarus cu Polonia, Lituania și Letonia, conflictul din estul Ucrainei și cel din Nagorno-Karabah.

Principalele subiecte aflate pe agenda reuniunii sunt: depășirea situațiilor de criză din spațiul OSCE, cu încurajarea susținerii conceptului cuprinzător de securitate și a respectării angajamentelor comune, precum și obținerea acordului statelor participante asupra documentelor care vor fi adoptate pe cele trei dimensiuni ale organizației – politico-militară, economică și de mediu, umană.

În cadrul reuniunii, alături de susținerea intervenției naționale, ministrul de externe Bogdan Aurescu va lua parte la încă două sesiuni de lucru: una în care va aborda modalități de eficientizare a capacității OSCE de a soluționa conflicte și respectiv o a doua pe tema evoluțiilor din Afganistan și implicațiilor acestora pentru regiunea OSCE. 

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu va prezenta, în ultima zi a reuniunii, declarația statelor membre NATO la OSCE, în calitate de Președinție a formatului de coordonare a statelor NATO în cadrul OSCE.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu se va referi, în intervențiile sale, la necesitatea de consolidare a capacității OSCE de prevenire și soluționare a conflictelor.

Totodată, va evidenția faptul că România sprijină în mod consecvent eforturile OSCE de a soluționa conflictele prelungite din regiunea Mării Negre și va pleda pentru creșterea eficienței în implementarea mecanismelor de soluționare a conflictelor prelungite, inclusiv prin cooperarea cu partenerii, printre care și UE. În plus, va reitera sprijinul ferm pentru rolul OSCE în contextul situațiilor de criză din Ucraina și Belarus, precum și a celor din Republica Moldova, Georgia, Nagorno-Karabah.

Consiliul Ministerial OSCE are loc în fiecare an în luna decembrie și marchează finalul Președinției-în-Exercițiu (PiE), deținută anual de câte un stat participant. Actuala reuniune va marca preluarea de către Polonia a PiE de la Suedia.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău