Bogdan Aurescu va cere la Consiliul Afaceri Externe crearea unui nou regim de sancțiuni care să vizeze persoanele responsabile de acțiuni de destabilizare a Rep. Moldova

  • 20 Martie 2023 13:22
Bogdan Aurescu va cere la Consiliul Afaceri Externe crearea unui nou regim de sancțiuni care să vizeze persoanele responsabile de acțiuni de destabilizare a Rep. Moldova

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu va face referiri la situația de securitate din Rep. Moldova, la Consiliul Afaceri Externe care se reunește astăzi la Bruxelles pe tema agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Înaintea reuniunii, Bogdan Aurescu a declarat că va sublinia necesitatea creării unui nou regim de sancțiuni care să vizeze persoanele responsabile de acțiuni de destabilizare a Rep. Moldova și va încuraja statele membre să susțină în continuare guvernul proeuropean de la Chișinău. Șeful diplomației române a fost solicitat de jurnaliști să comenteze și reacțiile venite de la Moscova în legătură cu decizia Parlamentului de la Chișinău de introducere a sintagmei ”limba română” în legislația Rep. Moldova, inclusiv în Constituție, transmite Radio Chișinău.

Bogdan Aurescu a menționat că la reuniunea miniștrilor de Externe ai Uniunii Europene va atrage atenția asupra situației Rep. Moldova și necesității susținerii guvernării pro-europene de la Chișinău în drumul către implementarea reformelor și integrarea europeană.

În același timp, șeful diplomației de la București va pune din nou în discuție subiectul creării unui regim suplimentar de sancțiuni UE împotriva celor care încearcă să destabilizeze Rep. Moldova, la care România lucrează deja.

„Trebuie să continuăm efortul de stabilire a misiunii civile a UE care să se focuseze pe securitatea Rep. Moldova.  În același timp trebuie să continuăm efortul de crearea a unui regim de sancțiuni împotriva încercărilor de destabilizare și răsturnare a ordinii publice și constituționale în Rep. Moldova, propunere pe care am enunțat-o cu ocazia reuniunii Consiliului Afacerilor Externe de data trecută”, a spus Aurescu.

Solicitat de jurnaliști să se pronunțe pe marginea reacției ministerului de Externe de la Moscova care a criticat autoritățile din România pentru că au salutat oficializarea limbii române în Rep. Moldova, Bogdan Aurescu a spus că nu este o obișnuință ca un ministru de Externe să comenteze declarațiile unui alt ministru de externe. El a reiterat poziția României vizavi de decizia din Parlamentul de la Chișinău de săptămâna trecută.

„Când a fost luată această decizie de parlamentul de la Chișinău, care este o decizie istorică, România a salutat acest pas foarte important. Pentru că restabilește adevărul istoric legat de numele al limbii oficiale din Rep. Moldova. În același timp, este un gest de maturitate al societății din Rep. Moldova și aderării la valorile europene. Așa-numită limbă moldovenească nu există, este un construct artificial creat de uniunea sovietică și folosit mai apoi de Rusia în  scopuri propagandistice”, a menționat ministrul.

Săptămâna trecută Parlamentul de la Chișinău a votat în lectură finală proiectul de lege care prevede introducerea sintagmei ”Limba română” în locul ”limbii moldovenești” în toată legislația Rep. Moldova, inclusiv în Constituție.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al ministerului rus de Externe a criticat mesajul MAE de la București, acuzând România de ocuparea Basarabiei până în 1940.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău