Bogdan Aurescu: Sistemul antirachetă de la Deveselu, o contribuție româno-americană la apărarea colectivă în cadrul NATO

  • 13 Mai 2021 10:01
Bogdan Aurescu: Sistemul antirachetă de la Deveselu, o contribuție româno-americană la apărarea colectivă în cadrul NATO

Evenimentul “România și sistemul NATO de rachete balistice defensive – o contribuție strategică transatlantică pentru securitatea Euro-Atlantică” a fost un moment “deosebit de important”, de marcare a cinci ani de la momentul în care facilitatea antirachetă de la Deveselu a devenit operațională, sistem ce reprezintă o contribuție româno-americană la apărarea colectivă în cadrul NATO, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, potrivit caleaeuropeana.ro.

“Astăzi a fost un moment deosebit de important, de marcare a cinci ani de la momentul la care facilitatea antirachetă de la Deveselu a devenit operațională. Exact pe 12 mai 2016, a fost declarată capacitatea operațională deplină a acestei facilități antirachetă. Tot anul acesta se împlinesc zece ani de la momentul la care a fost semnat și, respectiv, a intrat în vigoare Acordul în sistemul antirachetă al Statelor Unite din România. Este un proiect pe care l-am îngrijit de la bun început și până la momentul în care a fost finalizat, am fost negociatorul șef al acestui acord pentru România și am discutat astăzi despre semnificația acestui proiect”, a precizat Bogdan Aurescu la încheierea manifestării organizate de Comisia pentru apărare din Senat, potrivit sursei citate.

Șeful diplomației române a adăugat că sistemul antirachetă de la Deveselu reprezintă o contribuție româno-americană la apărarea colectivă în cadrul NATO.

“Am amintit faptul că reprezintă, pe de o parte, o contribuție comună româno-americană la apărarea colectivă în cadrul NATO. Acest sistem de la Deveselu este în momentul de față integrat în sistemul NATO antirachetă care se dezvoltă în continuare, deci este un proiect care cunoaște în continuare dezvoltări și cu privire la care contribuim. În același timp, reprezintă o dimensiune extrem de importantă în cooperarea securitară și militară, între România și Statele Unite, în cadrul Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre România și SUA”, a afirmat ministrul.

Ministerul Afacerilor Externe a salutat aniversarea, miercuri, 12 mai 2021, la cinci ani de la atingerea capacității operaționale depline a Facilității de Apărare împotriva Rachetelor Balistice Aegis Ashore, la Baza Militară Deveselu, parte a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO Ballistic Missile Defence – NATO BMD), informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Acest moment reconfirmă angajamentul substanțial al României  pentru sporirea profilului său în cadrul NATO și pentru întărirea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, două coordonate cheie ale politicii noastre externe.

Dezvoltarea capabilității NATO de apărare împotriva rachetelor balistice reprezintă un proiect transatlantic de primă importanță, fiind, totodată, o reconfirmare a voinței colective aliate de a consolida apărarea comună și demersurile de adaptare continuă la realitățile mediului internațional de securitate.

Sistemul de apărare antirachetă al NATO are un caracter în întregime defensiv, vizează amenințări din afara spațiului euro-atlantic și reflectă atât contribuția majoră a SUA la securitatea europeană, cât și determinarea României de a sprijini consolidarea securității Aliate, fiind în același timp una din componentele esențiale ale apărării colective a NATO și un element cheie al relației transatlantice.

Dezvoltarea acestui sistem respectă deplin atât principiul fondator al NATO, de solidaritate între Aliați, prin asigurarea indivizibilității securității Aliate și prin acoperirea teritoriului Aliat, cât și angajamentul democrațiilor care formează Alianța pentru respectarea dreptului internațional și consolidarea arhitecturii de securitate cu scopul asigurării unui mediu internațional de securitate stabil și predictibil.

„În calitate de aliat responsabil și activ în cadrul NATO, poziționat în sudul Flancului Estic al Alianței, și partener strategic al Statelor Unite ale Americii, România s-a implicat în acest proiect pentru a-și aduce contribuția la protejarea de potențiale atacuri cu rachete balistice a populațiilor, teritoriului și forțelor armate ale NATO,  într-o lume în care proliferarea amenințărilor cu rachete balistice și interesul unor actori statali și nestatali din afara spațiului euro-atlantic de a dobândi tehnologii de acest tip reprezintă provocări de securitate care nu pot fi ignorate. Prin găzduirea, la Deveselu, a facilității Aegis Ashore, România s-a alăturat, astfel, eforturilor comune la nivelul NATO, într-un context internațional complicat, aflat în continuă schimbare, asigurând consolidarea securității naționale și a capabilităților de apărare colectivă la nivelul Alianței. Găzduirea și operaționalizarea Facilității de la Deveselu reprezintă unul dintre cele mai semnificative repere pentru securitatea României, dar și la nivel Aliat, din ultimii ani, proiect în care am avut onoarea să fiu implicat personal de la bun început, prin negocierea, în numele României, a Acordului privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice, de la a cărui semnare vom marca în luna septembrie 10 ani”, a declarat cu acest prilej ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, fost negociator-șef pentru România al Acordului din 2011.

România și SUA au semnat Acordul privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice (BMDA) la data de 13 septembrie 2011, acesta intrând în vigoare la 23 decembrie 2011, în acest an urmând să se împlinească un deceniu de la acel moment.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău