Bogdan Aurescu: România va fi mereu alături de Republica Moldova și va găsi soluții pentru ca autoritățile de la Chișinău să facă față crizelor

  • 19 Decembrie 2022 20:19
Bogdan Aurescu: România va fi mereu alături de Republica Moldova și va găsi soluții pentru ca autoritățile de la Chișinău să facă față crizelor

România va fi mereu alături de Republica Moldova și va găsi soluții pentru ca autoritățile de la Chișinău să facă față crizelor pe care le traversează țara, inclusiv pe plan energetic, precum și să avanseze în parcursul său european. Este mesajul ministrului român de externe, Bogdan Aurescu, aflat într-o vizită oficială la Chișinău. Pe parcursul zilei, șeful diplomației române a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Natalia Gavriliță, precum și cu ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, împreuna cu care au susținut și o conferință de presă comună, transmite Radio Chișinău.

În cadrul întrevederilor ministrul Bogdan Aurescu a făcut un schimb aprofundat de evaluări cu privire la situația de securitate pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva statului vecin, Ucraina, precum și legat de consecințele acestuia asupra Republicii Moldova.

Șeful diplomației de la București a evidențiat faptul că doar deschiderea și coordonarea strânsă bilaterală la cel mai înalt nivel dintre cele două state a permis întreprinderea unor măsuri prompte și eficiente în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova. Totodată acesta a punctat consistența deosebită a dialogului și cooperării bilaterale, reiterând susținerea deplină, pe mai departe, din partea României în gestionarea crizelor ample cu care se confruntă Republica Moldova și în avansarea în ritm hotărât a reformelor necesare pentru aderarea acesteia la Uniunea Europeană.       
Insert Aurescu    

„România va fi întotdeauna alături de Republica Moldova. Vom găsi soluțiile necesare pentru a face față tuturor provocărilor cu care se confruntă în acest moment. România a intervenit prompt pentru a acorda până la 90 la sută din necesarul de energie electrică pentru Republica Moldova. Am continuat cu sprijinul pentru bugetul Rep. Moldova prin transferul a 10 milioane de euro din asistența noastră pentru dezvoltare. Am transferat un nou sprijin bugetar direct de 340 de mii de euro. Vom continua să ne implicăm activ la nivel european și internațional pentru mobilizarea de asistență pentru Rep. Moldova. Această țară și cetățenii săi vor putea să fie mai aproape de prosperitate, securitate, mai aproape de valorile europene care România și Rep. Moldova le împărtășește”, a declarat ministrului român de externe, Bogdan Aurescu.        

Toți cetățenii Republicii Moldova văd clar că România ne ajută în perioada în care bombardamentele rusești asupra Ucrainei aduc întuneric, frig și disperare în toată regiunea. România a finanțat proiecte care au un impact pozitiv direct  asupra cetățenilor Republicii Moldova, a declarat ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu:   

„Este vorba de granturi, suport bugetar direct, peste 1.100 de grădinițe reparate, peste 200 de microbuze școlare, motorină pentru agricultori, vaccin în perioada pandemiei, ajutor umanitar pentru gestionarea crizei refugiaților, sprijin pentru modernizarea satelor și înfrățirea localităților. De asemenea, susținerea culturii, construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, poduri care ne leagă, electricitate, dar și gaze naturale. Am primit și ajutor în formă de păcură combustibil și lemne de foc. De asemenea, pe parcursul acestui an am avut niște cifre record de comerț reciproc care depășesc trei miliarde de euro”, a declarat Nicu Popescu.

Totodată, potrivit ministrului de externe Nicu Popescu, în acest an Republica Moldova se află la un adevărat moment de cotitură pentru viitorul țării. Lucrăm împreună cu prietenii noștri din România pentru a asigura parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană, a spus Nicu Popescu.   

În cadrul întrevederilor cu președinta Maia Sandu, premierul Natalia Gavriliță și  Președintele Parlamentului Igor Grosu, a fost pusă în discuție importanța dezvoltării interconectărilor de electricitate între cele două state, a fluidizării traficului transfrontalier, inclusiv construcția de poduri între România și Republica Moldova.

Un alt subiect pus în discuție a fost operaționalizarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, inițiată de ministrul Aurescu cu omologii săi german și francez.

Totodată, s-a discutat și despre implementarea Acordului privind asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro, oferită Republicii Moldova de România fiind deja omologate proiecte de peste 25 de milioane de euro.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat în cadrul întrevederilor avute la Chișinău și despre necesitatea unor progrese în ce privește restituirea proprietăților Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Mitropoliei Române.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău