Bogdan Aurescu: România, profund preocupată de conflictele înghețate în regiunea Mării Negre. Am propus să discutăm această temă la nivelul UE

  • 14 Decembrie 2020 15:43
Bogdan Aurescu: România, profund preocupată de conflictele înghețate în regiunea Mării Negre. Am propus să discutăm această temă la nivelul UE

România rămâne profund preocupată de multitudinea de conflicte nerezolvate, prelungite, uneori numite “înghețate”, în regiunea Mării Negre, care afectează stabilitatea, securitatea și cooperarea în zona apropiată României, cu impact asupra securității noastre naționale, a afirmat, luni, ministrul afacerilor externe de la București, Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române a deschis conferința cu tema “Multilateralismul și Pacea”, organizată de Institutul Diplomatic Român cu ocazia celebrării a 65 de ani de apartenență a României la Organizația Națiunilor Unite (ONU) și a 75 de ani de existență a Organizației, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit discursului său transmis de MAE, șeful diplomației române a subliniat că pe parcursul celor 65 de ani de apartenență la ONU, România “a demonstrat pragmatic angajamentul său față de dezvoltarea sistemului multilateral, în conformitate cu valorile Cartei ONU, atât din punct de vedere normativ, conceptual, prin contribuțiile aduse de către diplomații români în dezbaterile și negocierile care au avut loc în cadrul Organizației, cât și prin contribuții concrete la misiunile de menținere a păcii, precum și prin sprijin concret pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”.

“România rămâne profund preocupată de multitudinea de conflicte nerezolvate, prelungite, uneori numite înghețate, în regiunea Mării Negre, care afectează stabilitatea, securitatea și cooperarea în zona apropiată României, cu impact asupra securității noastre naționale. Evoluții recente, ba chiar în derulare după cum putem constata, în vecinătatea noastră estică și zona extinsă a Mării Negre relevă, încă o dată, faptul că nu putem vorbi despre aceste conflicte ca despre niște conflicte înghețate, ci despre niște conflicte a căror rezolvare încă trenează și a căror temperatură este variabilă, ceea ce devine un instrument de influență pentru unii actori cu interese geopolitice înguste, de sumă nulă”, a arătat ministrul.

În acest context, a afirmat el, “România evaluează că tema conflictelor prelungite trebuie să redobândească o atenție sporită pe agenda organizațiilor multilaterale”.

“Acesta este și motivul pentru care am propus, alături de alte zece state membre ale Uniunii Europene, recent, introducerea acestui subiect pe agenda unui viitor Consiliu al Afacerilor Externe. De asemenea, am ridicat această temă recent și în cadrul reuniunii ministeriale a NATO de la începutul acestei luni. Am amintit despre importanța soluționării conflictelor înghețate sau prelungite și la Consiliul Ministerial OSCE, tot de la începutul lunii decembrie. Cred că este important ca această temă să-și găsească un rol din ce în ce mai proeminent pe agenda de dezbatere atât în România, cât și în plan extern”, a spus Bogdan Aurescu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău