Bogdan Aurescu: România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei la NATO

  • 15 Mai 2022 10:10
Bogdan Aurescu: România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei la NATO

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a participat sâmbătă, în prima zi a Reuniunii informale a miniștrilor de externe din statele NATO desfășurată la Berlin, la discuția cu omologii din Finlanda și Suedia cu privire la perspectivele aderării la Alianță a celor două state.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la București transmis duminică AGERPRES, miniștri de externe din Finlanda și Suedia au informat aliații cu privire la stadiul și perspectivele proceselor interne de depunere a candidaturilor pentru aderarea la NATO.

"Toti aliații - cu o singură excepție - au exprimat fără rezerve sau condiții sprijinul pentru aderarea rapidă a celor două state la NATO dacă cele două state vor depune, formal, cereri de aderare, care sunt de altfel așteptate în perioada imediat următoare. Mesajul general transmis de aliați a fost acela de evidențiere a sprijinului pentru politica 'Ușilor Deschise' a NATO și a importanței acesteia, care derivă direct din Tratatul de la Washington din 1949. De asemenea, a fost evidențiat nivelul ridicat al relațiilor de parteneriat ale NATO cu Finlanda și Suedia - în perspectiva unei decizii de aderare", se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că ministrul român a subliniat caracterul istoric al acestor discuții și a exprimat apreciere pentru interesul celor două state de a se alătura NATO, interes care demonstrează importanța acordată de acești parteneri Alianței și rolului său determinant în asigurarea păcii și securității în spațiul euroatlantic, mai ales în contextul actual, afectat de agresiunea ilegală a Rusiei contra Ucrainei.

Bogdan Aurescu a evidențiat că România este un promotor activ al politicii de parteneriate a NATO, precum și al politicii aliate a "Ușilor Deschise", evidențiind valoarea adăugată și contribuția importantă pe linie securitară a Suediei și Finlandei. El a subliniat că aderarea celor două state va duce la o Alianță mai puternică, manifestată printr-o postură de descurajare mai eficientă și de apărare consolidată.

Șeful diplomației române a apreciat nivelul înalt de sprijin public pentru aderarea la Alianță în cele două țări și a arătat că România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei, subliniind că pentru țara noastră este foarte importantă viitoarea contribuție concretă a celor două state nordice la procesul de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic într-o manieră echilibrată, pe termen lung

"Ministrul român de externe a menționat, de asemenea, faptul că România consideră că este foarte necesară, mai ales în actualul context de securitate, menținerea solidarității și unității aliate, exprimând speranța că orice divergențe actuale privind candidaturile celor două state sunt temporare și pot să fie rezolvate prin dialog direct între statul aliat interesat și cei doi candidați, în cel mai scurt timp posibil, inclusiv cu sprijinul celorlalte state membre", se mai menționează în comunicat.

MAE precizează că Reuniunea informală ministerială de externe a NATO de la Berlin continuă duminică, cu două sesiuni distincte, prima vizând temele de actualitate și interes sporit pentru NATO, cu accent pe politica "Ușilor Deschise", războiul din Ucraina și implicațiile sale pentru securitatea euroatlantică. A doua sesiune va fi dedicată pregătirii Summitului NATO de la Madrid, din 28-30 iunie 2022, în special privind negocierea viitorului Concept Strategic al NATO, care va fi adoptat de liderii aliați cu acel prilej. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău