Bogdan Aurescu, prezent la forumul Black Sea and Balkans Security: Putin și-a calculat foarte greșit planurile

  • 02 Septembrie 2022 14:30
Bogdan Aurescu, prezent la forumul Black Sea and Balkans Security: Putin și-a calculat foarte greșit planurile

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, prezent la vineri la cea de-a VI-a ediție a Black Sea and Balkans Security Forum, a precizat că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și-a calculat "foarte greșit" planurile în privința războiului din Ucraina și, în loc să despartă membrii NATO și UE, "a contribuit la o unitate fără precedent", scrie defenseromania.ro.

,,Cred că președintele Putin a calculat foarte greșit planurile sale. A crezut că va ataca Ucraina și o va ocupa în câteva zile, dar nu a fost așa. Dimpotrivă. Ucraina rezistă, cu ajutorul comunității internaționale democratice, iar acum contraatacă, lucru foarte important. Iar soldații lui Putin au abandonat uniformele lor de paradă, pe care le aveau la începutul războiului. Domnul Putin a încercat să ne despartă, să atace unitatea noastră. Dimpotrivă, unitatea dinăuntrul NATO este mai puternică decât oricând, unitatea din UE este mai mare ca oricând, unitatea dintre cele două maluri ale Atlanticului este mai mare ca oricând. A crezut că va intimida țările din regiune, inclusiv pe cele din Alianță și din Uniunea Europeană. Efectul a fost invers", a spus Ministrul Afacerilor Externe.

Bogdan Aurescu a precizat că țări neutre, precum Finlanda și Suedia, au decis să adere la Alianță, alte țări din Vecinătatea Estică au decis să se angajeze mai puternic pe calea europeană, iar Consiliul European din iunie a hotărât acordarea statutului de țări candidate pentru Ucraina și Republica Moldova și a recunoscut perspectiva europeană a Georgiei. "Cred că ar trebui să îi mulțumim domnului Putin pentru asta", a concluzionat ministrul român.

Aurescu a subliniat că, pentru România, NATO continuă să fie "o piatră de temelie pentru securitatea euroatlantică".

,,Suntem complet conștienți de faptul că securitatea și apărarea încep acasă, de aceea am decis să creștem bugetul pentru Apărare de la 2% la 2,5% (din Produsul Intern Brut - n.r.), începând de anul viitor. Contăm pe solidaritatea Aliaților, dar și contribuim la aceasta. În acest moment critic pentru securitatea noastră, trebuie să continuăm consolidarea NATO, ca bază a apărării noastre colective și ca forum esențial pentru consultări legate de securitatea transatlantică și deciziile luate de aliați. Este important să continuăm să promovăm o abordare bazată pe unitate și solidaritate și pe forța legăturii transatlantice, care este mai puternică decât a fost vreodată, iar acesta unul dintre rezultatele războiului pe care Rusia l-a dezlănțuit împotriva Ucrainei", a detaliat Bogdan Aurescu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău