Bogdan Aurescu participă luni la reuniunea miniștrilor de externe din UE: România vrea reafirmarea perspectivei europene a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei

  • 21 Martie 2022 09:13
Bogdan Aurescu participă luni la reuniunea miniștrilor de externe din UE: România vrea reafirmarea perspectivei europene a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, luni, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe/CAE, unde va sublinia că, în contextul actual, Uniunea Europeană trebuie să reafirme perspectiva europeană a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, transmite news.ro.

Totodată, potrivit sursei citate, în cadrul reuniunii comune a miniștrilor de externe și ai apărării din statele membre UE pe tema Busolei Strategice, este vizată adoptarea documentului, în perspectiva aprobării acestuia de către șefii de stat și de guvern la Consiliul European din 24-25 martie.

La reuniunea care se desfășoară la Bruxelles, principalele subiecte de pe agendă sunt: cele mai recente evoluții ale situației de securitate din regiunea Mării Negre generate de agresiunea rusă ilegală asupra Ucrainei, precum și identificarea modalităților prin care UE poate acorda un sprijin imediat și substanțial pentru R. Moldova, în cadrul unui schimb de opinii cu ministrul afacerilor externe al R. Moldova, Nicu Popescu. Pe agenda reuniunii figurează, de asemenea, și ultimele evoluții privind situația din Mali.

În marja CAE se va desfășura și reuniunea comună a miniștrilor afacerilor externe și miniștrilor apărării din statele membre UE (în format jumbo), în cadrul căreia se are în vedere discutarea și adoptarea documentului fondator al Busolei Strategice a UE.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu, alături de alți omologi din state membre UE, va participa la un mic dejun informal de lucru cu ministrul de externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani.

Potrivit MAE, discuția privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc pe fondul ultimelor evoluții din teren, care arată o tendință tot mai îngrijorătoare – atacurile repetate asupra civililor și țintelor non-militare, adâncirea crizei umanitare și desfășurarea de campanii susținute de propagandă de război și dezinformare.

Astfel, Aurescu va susține necesitatea concentrării acțiunii UE asupra măsurilor care ar putea avea un efect concret și imediat în teren, precum sprijinirea tuturor eforturilor de detensionare a situației și de protejare a civililor prin crearea de coridoare umanitare sigure, continuarea sprijinului acordat Ucrainei, gestionarea situației umanitare și a fluxului de persoane care fug de agresiunea rusă. În acest context, oficialul român va reitera eforturile semnificative întreprinse și măsurile concrete adoptate de România în sprijinul refugiaților din Ucraina care vin în țara noastră, inclusiv prin hub-ul umanitar de la Suceava, operațional din 9 martie.

Totodată, el va reitera că, în contextul actual fără precedent, UE trebuie să reafirme perspectiva europeană a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.

De asemenea, în marja reuniunii va avea loc o discuție a miniștrilor europeni de externe cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Discuția are loc în urma propunerii României, într-un moment marcat de impactul deosebit de puternic al crizei din Ucraina asupra economiei și cetățenilor din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău