Bogdan Aurescu participă, luni, la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din UE

  • 21 Mai 16:20
Bogdan Aurescu participă, luni, la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din UE

Bogdan Aurescu va participa, luni, la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe - CAE), care va avea loc la Bruxelles, transmite MAE.

Potrivit sursei citate, miniștrii vor avea discuții aprofundate privind contracararea efectelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, respectiv situația din Cornul Africii.

De asemenea, oficialii europeni se vor referi succint și la angajamentul UE față de Asia Centrală, evoluțiile din Tunisia, relația Armenia-Azerbaidjan în contextul contactelor diplomatice ale UE la nivel înalt cu ambele țări.

De asemenea, miniștrii de Externe europeni vor avea un schimb de opinii cu miniștrii de Externe din Balcanii de Vest, în continuarea practicii inițiate la reuniunea CAE din mai 2022 de a invita partenerii din regiune o dată pe an la discuțiile miniștrilor de externe europeni.

În marja CAE, ministrul român de Externe va participa la un mic dejun informal al Grupului de prieteni privind majoritatea calificată în domeniile politicii externe și de securitate comune (PESC) a UE și va participa la evenimentul de lansare a Compactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC) a UE, care va avea loc după reuniunea CAE.

Schimbul de opinii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei va pune accentul pe sprijinul militar pentru Ucraina, sancțiunile impuse agresorului, Formula de Pace propusă de președintele Zelensky și eforturile diplomatice în raport cu statele terțe pentru a mobiliza sprijin internațional în favoarea acestei inițiative a Ucrainei.

Ministrul Bogdan Aurescu va reitera "sprijinul ferm, multidimensional și continuu" al României pentru Ucraina și va exprima speranța ajungerii cât mai rapide la un acord privind adoptarea celui de-al optulea pachet de sprijin pentru Forțele Armate ucrainene, în cadrul Facilității Europene pentru Pace.

Ministrul Aurescu va evidenția importanța menținerii, în paralel cu sprijinul militar al UE, a presiunii asupra Rusiei, prin consolidarea regimului de sancțiuni - atât prin adoptarea celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni, cât și prin măsuri care să evite eludarea restricțiilor de către state terțe. Referitor la tragerea la răspundere a Rusiei, va reitera ideea creării unui Tribunal pentru crima de agresiune.

În cadrul schimbului de opinii cu partenerii din Balcanii de Vest, miniștrii vor aborda cooperarea și interesele comune în domeniul PESC, precum și provocările cu care se confruntă regiunea.

Șeful diplomației române va reitera susținerea pentru perspectiva europeană a partenerilor din Balcanii de Vest. Totodată, va prezenta viziunea României asupra contextului dificil actual, marcat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, cu implicații și asupra regiunea Balcanilor de Vest. Ministrul Bogdan Aurescu va accentua importanța unei cooperări sporite UE - Balcanii de Vest în domeniile combaterii atacurilor cibernetice, interferențelor externe și manipulării informației, în vederea creșterii rezilienței regiunii și a unei comunicări strategice pro-europene mai accentuate.

Discuțiile privind Cornul Africii au loc în contextul ultimelor evoluții în regiune, inclusiv în Sudan. Miniștrii europeni vor fi invitați să evalueze aceste evoluții, impactul acestora asupra stabilității regionale, precum și modalitățile de răspuns ale UE. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijinul pentru eforturile diplomatice de outreach ale UE în plan regional și internațional, în special în contextul acutizării riscurilor de contagiune regională a crizei din Sudan și a posibilității extinderii influenței grupului Wagner în regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
5,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,57 m/s
Sun
5
Mon
0
Tue
1
Wed
2
Thu
0
Arhivă Radio Chișinău