Bogdan Aurescu: De-a lungul coastei Mării Negre se află prima linie de susținere pentru partenerii noștri din Ucraina, Republica Moldova și Georgia

  • 01 Iulie 2022 16:44
Bogdan Aurescu: De-a lungul coastei Mării Negre se află prima linie de susținere pentru partenerii noștri din Ucraina, Republica Moldova și Georgia

„Nu există ape care să aparțină statelor aliate și care să fie amenințate de Rusia așa cum sunt apele românești de la Marea Neagră, aici în Constanța. De-a lungul coastei Mării Negre se află prima linie de apărare pentru comunitatea euro-atlantică, precum și prima linie de susținere pentru partenerii noștri din Ucraina, Republica Moldova și Georgia. România a avertizat în mod constant în legătură cu amenințarea pe care o reprezintă Rusia, în Marea Neagră, după anexarea ilegală a Crimeei”, a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul mesei rotunde „Black Sea Security Summit”

Conform ministrului, formatul București 9, lansat de președintele Klaus Iohannis și omologul polonez Andrzej Duda, „a adus o valoare adăugată clară, în acest context, asigurând abordări coordonate și coerente” printre cei nouă aliați de pe Flancul estic, dar și la nivel transatlantic, scrie G4Media.

„Dacă președintele Putin a sperat să ne divizeze, a eșuat. Dimpotrivă, am demonstrat contrariul: există un impuls și un angajament reînnoit pentru a consolida reziliența strategică a Europei, cu sprijinul Statelor Unite. Consiliul European a acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de state candidate și a recunoscut perspectivele europene ale Georgiei. Finlanda și Suedia au început procesul de aderare la NATO și noi trebuie să vedem că deciziile de a consolida postura de apărare și descurajare sunt foarte relevante pentru noi toți”, a spus Aurescu.

Ministrul a reamintit că România este statul membru NATO și UE care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina. În acest sens, a precizat că România este conștientă de „amenințările cu care se confruntă spațiul euro-atlantic, ca o consecință a războiului ilegal declanșat de Rusia” împotriva Ucrainei.

Potrivit ministrului român de Externe, comunitatea euro-atlantică a ajuns la concluzia că, sub conducerea președintelui Putin, Rusia nu este partenerul de încredere, constructiv sau, cel puțin, predictibil pe care îl dorim”, a spus Aurescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău