Bogdan Aurescu dă replica Ambasadei Rusiei, care atacă implicarea României în strategia NATO pentru Ucraina: "România este NATO"

  • 26 Aprilie 2021 10:10
Bogdan Aurescu dă replica Ambasadei Rusiei, care atacă implicarea României în strategia NATO pentru Ucraina:

Orice amenințare la adresa României este o amenințare la adresa NATO, afirmă ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu, cu referire la o declarație recentă a ambasadorului rus la București, care spusese că țara noastră ar trebui să se îngrijoreze dacă ar fi implicată "într-un fel de aventură militară concepută de „capetele fierbinți” din sediul NATO", informează DIGI24.ro.

"Faptul că România face parte din această alianță este o garanție pentru securitatea României și a cetățenilor săi, fără niciun fel de dubiu, de aceea am și spus că nu există niciun fel de pericol pentru România și pentru cetățenii ei în cursul acestei crize care a avut loc zilele trecute (mișcările de trupe ruse la granițele Ucrainei - n.r.). Dar trebuie să fim foarte clari aici: orice amenințare la adresa României este de fapt o amenințare la adresa NATO și luăm în serios aceste aspecte", a declarat ministrul Bogdan Aurescu duminică seară la Antena 3, potrivit Agerpres.

El a făcut trimitere și la un mesaj publicat precent pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București.

"Am citit în trecere o reacție pe care Ambasada Rusiei a postat-o în aceste zile pe Facebook și am văzut acolo un fel de avertisment mai mult sau mai puțin voalat la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventuriști militari din conducerea NATO. Cert este că este regretabil faptul că nu se știe încă în cadrul diplomației ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO", a afirmat Bogdan Aurescu.

El a evidențiat astfel că "România este NATO, noi participăm la luarea deciziilor în cadrul NATO, noi nu ne luăm după cineva în cadrul NATO, pentru că noi suntem parte a deciziei din cadrul Alianței Nord-Atlantice, care în același timp nu este nimic altceva decât o alianță defensivă".

Vineri, pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București au fost postate răspunsurile ambasadorului Valery Kuzmin la o serie de întrebări "adresate Ambasadei". Printre altele, Valery Kuzmin a spus că România ar trebui să fie îngrijorată dacă s-ar implica într-o "aventură militară" alături de NATO.

“Nu există niciun motiv pentru care România să se îngrijoreze de situația din estul Ucrainei, desigur, cu excepția cazului în care, din propria voință sau a aliaților săi strategici, ea ar fi implicată într-un fel de aventură militară concepută de „capetele fierbinți” din sediul NATO", a declarat Valery Kuzmin, potrivit postării de pe pagina de Facebook a ambasadei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău