Bogdan Aurescu: Criza de securitate nu este doar despre Ucraina. Nu sunt încă semne că dezescaladarea se produce real

  • 16 Februarie 2022 11:25
Bogdan Aurescu: Criza de securitate nu este doar despre Ucraina. Nu sunt încă semne că dezescaladarea se produce real

Ministrul Afacerilor Externe a României, Bogdan Aurescu, spune că nu sunt încă semne că dezescaladarea situației de securitate din Marea Neagră se produce „în mod real”, după ce Rusia a anunțat că retrage o parte din militarii de la granița cu Ucraina.

Bogdan Aurescu a făcut această declarație la audierea în Comisiile pentru politică externă ale Senatului și Camerei Deputaților privind evoluțiile de securitate din bazinul Mării Negre.

Această criză de securitate nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre Marea Neagră, nu este doar despre securitatea europeană, ci este despre securitatea euroatlantică în ansamblul său. Marea Neagră face parte integrantă din spațiul euroatlantic, iar securitatea Mării Negre este strâns legată și face parte integrantă din securitatea euroatlantică, a spus ministrul citat de Agerpres.

El a arătat că acesta este un moment important, un moment de vârf al demersurilor diplomatice care se fac pe multiple planuri, la diverse niveluri în acest moment important, încercându-se realizarea unei dezescaladări a situației de securitate.

Nu sunt încă semne că această dezescaladare se produce în mod real. Este foarte important ca demersurile diplomatice să continue, este în egală măsură extrem de important ca această detensionare să se producă în mod concret pe teren, a menționat Bogdan Aurescu.

Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că o parte din trupele poziționate la granița cu Ucraina se întorc la bazele lor, după încheierea unor exerciții militare.

Dar exercițiile la scară largă în toată țara continuă, potrivit oficialilor ruși.

Președintele american Joe Biden a spus că Rusia încă are peste 150.000 de soldați care înconjoară Ucraina.

O invazie rămâne o posibilitate reală, de aceea am cerut de mai multe ori tuturor americanilor din Ucraina să plece acum până nu va fi prea târziu. De aceea am relocat temporar ambasada noastră de la Kiev la Lviv, aproape de granița poloneză”, a mai spus Biden.

El a mai spus că Statele Unite sunt pregătite de o acțiune decisivă dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina și a îndemnat din nou Moscova să meargă pe calea diplomației pentru soluționarea conflictului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău