Bogdan Aurescu cere sprijinirea R. Moldova și Georgiei, care se confruntă cu presiuni din partea Rusiei

  • 24 Februarie 2022 20:18
Bogdan Aurescu cere sprijinirea R. Moldova și Georgiei, care se confruntă cu presiuni din partea Rusiei

Ministrul Afacerilor Externe din România, Bogdan Aurescu, a condamnat, joi, la reuniunea extraordinară a Consiliului Permanent al OSCE, agresiunea militară asupra Ucrainei și a reiterat importanța sprijinirii în continuare a Republicii Moldova și Georgiei, "care se confruntă cu presiuni din partea Rusiei", informează Ministerul Afacerilor Externe de la București (MAE).

Potrivit MAE, Aurescu a condamnat în termenii "cei mai fermi" agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, precedată de recunoașterea așa-zisei "independențe" a regiunilor ucrainene separatiste Donețk și Luhansk. Șeful diplomației române a arătat că aceste acțiuni reprezintă încălcări "grave" ale dreptului internațional și ale angajamentelor internaționale asumate de Federația Rusă, precum și ale suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, respectiv ale inviolabilității frontierelor sale.

Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul "ferm" al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, respingând "calea reprobabilă și complet ilegală" a violenței armate masive împotriva unui stat european, notează Agerpres.

Ministrul de Externe a afirmat că România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, respinge hotărât acest comportament "iresponsabil", care "subminează fundamentul relațiilor internaționale și ordinea internațională bazată pe norme".

El a subliniat că acțiunile "agresive" ale Federației Ruse vor atrage un răspuns ferm, coordonat și substanțial din partea comunității euroatlantice.

Aurescu a reiterat solicitarea României de încetare imediată și necondiționată a operațiunilor militare ruse împotriva Ucrainei și retragerea tuturor forțelor ruse din țara vecină și încetarea oricăror presiuni la adresa acesteia.

După cum precizează MAE, șeful diplomației române a făcut apel la asigurarea siguranței și securității membrilor Misiunii Speciale OSCE de Monitorizare în Ucraina și a reiterat importanța sprijinirii în continuare a Republicii Moldova și Georgiei, care se confruntă cu presiuni din partea Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău