Bogdan Aurescu: „Dorim cu toții să ajutăm Chișinăul să facă față acestor provocări nemaipomenite. Vom susține Rep. Moldova nu doar pe parcursul acestei ierni, dar și pe calea sa pentru a adera la Uniunea Europeană”

  • 21 Noiembrie 2022 19:35
Bogdan Aurescu: „Dorim cu toții să ajutăm Chișinăul să facă față acestor provocări nemaipomenite.  Vom susține Rep. Moldova nu doar pe parcursul acestei ierni, dar și pe calea sa pentru a adera la Uniunea Europeană”

Iarna este folosită ca armă de război, iar datorită ajutorului pe care îl primește de la partenerii săi, Rep. Moldova este mai stabilă și mai pașnică, au declarat la reuniunea de la Paris miniștri de externe ai României, Rep. Moldova, Franței și Germaniei. Securitatea energetică a Rep. Moldova a fost subiectul prioritar abordat astăzi în cadrul Conferinței Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Rep. Moldova se confruntă cu provocări umanitare și economice fără precedent, dar guvernarea de la Chișinău a știut să le facă față, a subliniat ministrul român al afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. El a declarat că România susține aderarea Moldovei la Uniunea Europeană:

„Dorim cu toții să ajutăm Chișinăul să facă față acestor provocări nemaipomenite. Integrarea Europeană pentru Rep. Moldova este un motor puternic pentru reformă și prosperitate. Între 80 și 90 la sută din aprovizionarea cu energia Moldovei este susținută de București, de asemenea, mai există un pachet de 25 milioane de euro venind de la București pentru dezvoltare regională. Vom susține Rep. Moldova nu doar pe parcursul acestei ierni, dar și pe calea sa pentru a adera la Uniunea Europeană”, a declarat Ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu.

Republica Moldova va beneficia de peste 100 de milioane de euro până la sfârșitul anului, pentru refugiați și pentru energie și dezvoltarea infrastructurii energetice, a subliniat ministra pentru Europa și afaceri externe al Franței, Catherine Colonna.

Republica Moldova va beneficia de un nou fond de peste 100 de milioane de Euro, vărsate înainte de sfârșitul anului. UNICEF, Programul Alimentar Mondial și Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați vor aloca 10 milioane. BERD va vărsa de asemenea fonduri în domeniul administrației publice și energiei, și de asemenea 80 de milioane de Euro pentru dezvoltarea infrastructurilor energetice – angajamente de mare amploare pe termen lung, care vizează să răspundă urgențelor din această iarnă. Vedem că și iarna este folosită ca și o armă de război”, a spus Catherine Colonna.

Rachetele ruse îndreptate împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei afectează mult și Rep. Moldova, a atenționat în conferința de presă ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock.

”În situație de penurie energetică Guvernul moldovean acționează rapid pentru a găsi noi surse de aprovizionare în energie și a reduce dependența față de Rusia. Însă acest lucru nu va fi suficient pentru această iarnă. Astăzi, la paris ne-am reafirmat hotărârea și determinarea ca europeni de a susține Rep. Moldova. Este clar că în lunile următoarele luni acest ajutor nu poate rămâne doar pe hârtie, acest ajutor trebuie să ajungă la cetățenii din Ucraina și din Rep. Moldova”, a precizat Annalena Baerbock.

Rezultatele totale ale ajutoarelor mobilizate în urma celei de a treia Reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Moldova vor fi anunțate în scurt timp, a menționat șeful diplomației de la Chișinău Nicu Popescu:

Grupurile de lucru au venit cu solicitări concrete. Nu este vorba doar de ajutor financiar, este vorba și de ajutor prin mecanisme concrete de sprijin a Republicii Moldova, inclusiv echipamente, generatoare pentru sectorul energetic, pentru spitale, pentru instituții publice, proiecte de izolare a clădirilor, echipamente pentru forțele noastre de poliție, pentru poliția de frontieră etc. Aceste totaluri se fac, se compilează, ele au fost prezentate acum o oră, și în curând vom veni cu o listă exhaustivă a asistenței pe care a primit-o Republica Moldova astăzi la modul concret”, a declarat Nicu Popescu.

Datorită ajutorului pe care îl primește de la partenerii săi, Rep. Moldova este mai stabilă și mai pașnică, a apreciat Nicu Popescu. Această susținere ajută Chișinăul să facă față războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva Rep. Moldova, să lupte cu corupția, dar și să se pregătească pentru perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău