Boeing 737 MAX poate zbura din nou în SUA. Avioanele încă nu au primit autorizație în Europa

  • 19 Noiembrie 2020 10:08
Boeing 737 MAX poate zbura din nou în SUA. Avioanele încă nu au primit autorizație în Europa

Autoritatea Federală pentru Aviație din SUA (FAA) a emis miercuri o autorizație pentru ca avioanele Boeing 737 MAX să poată zbura din nou, la aproape doi ani de la imobilizarea lor la sol, ca urmare a două accidente care au provocat 346 de morți.

Niciodată în istoria aviației comerciale un avion nu a fost lipsit de autorizație atât de mult timp (20 de luni) de către autoritățile competente.

Cu toate acestea, 737 MAX, cel mai bine vândut avion Boeing, nu va putea reveni imediat pe cerul mondial, deoarece autoritățile de aviație civilă din alte țări vor trebui să elibereze propria lor autorizație.

De asemenea, Autoritatea Federală pentru Aviație din SUA (FAA) a precizat miercuri că solicită noi programe de pregătire a piloților și revizuirea sistemului software înaintea reluării zborurilor avioanelor Boeing 737 MAX pe cerul american, relatează Agerpres.

Începând din luna martie 2019, avioanele Boeing 737 MAX au interdicție de zbor la nivel mondial după două catastrofe aeriene care au avut loc în decurs de cinci luni și în care este suspectată o funcționare defectuoasă a sistemului automat de stabilizare în zbor (MCAS - Manoeuvering Characteristics Augmentation System) menit să împiedice intrarea avionului în picaj.

Acest sistem a fost conceput special pentru modelul Boeing 737 MAX pentru a preveni o anomalie aerodinamică creată de motoarele mai grele și cu un diametru mai mare față de cele ale precedentelor generații de Boeing 737.

Această anomalie poate pune avionul într-un unghi de urcare, ceea ce poate antrena apoi un picaj. Pentru a preveni acest picaj, sistemul MCAS reorientează avionul într-un unghi de coborâre pentru ca aparatul să poată recupera viteza.

Tot în luna martie 2019, compania TAROM anunța că directiva Agenției Europene pentru Siguranța Aviației (EASA) de a suspenda zborurile cu aparatele Boeing 737 MAX-8 și 9 nu o afectează, pentru că aeronavele comandate, de tip 737 MAX 8, sunt programate să intre în construcție la finalul anului 2021.

În cadrul Salonului Aeronautic Farnborough, desfășurat în luna iulie 2018, TAROM a parafat o comandă fermă de cinci avioane Boeing 737 MAX 8, evaluate la 586 milioane de dolari, preț de catalog.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău