BNR lansează monede dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România

  • 26 Martie 2018 09:30
BNR lansează monede dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România

Banca Națională a României lansează luni, 26 martie, în circuitul numismatic un set de trei monede din aur, argint și tombac cuprat și o monedă din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, informează banca centrală, printr-un comunicat remis AGERPRES.

Moneda din aur va avea o valoare nominală de 100 de lei, forma rotundă, cant zimțat, un diametru de 21 milimetri și o greutate de 6,452 grame.

Aversul monedei din aur redă, în prim-plan, o imagine a clădirii Sfatului Țării din Chișinău, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu România, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripția în arc de cerc "ROMÂNIA", valoarea nominală "100 LEI", stema României și anul de emisiune "2018".

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat și din alamă) prezintă portretele și numele celor trei semnatari ai Actului Unirii Basarabiei cu România: Ion Inculeț, președinte al Sfatului Țării, Pantelimon Halippa, vicepreședinte și Ion Buzdugan, secretar; inscripțiile, "100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA" și 27 Martie 1918'.

Moneda din argint va avea o valoare nominală de 10 de lei, forma rotundă, cant zimțat, un diametru de 37 milimetri și o greutate de 31,103 grame.

Aversul monedei din argint redă, în prim-plan, o imagine a clădirii Sfatului Țării din Chișinău, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripția în arc de cerc "ROMÂNIA", valoarea nominală "10 LEI", stema României și anul de emisiune "2018".

Moneda din tombac cuprat va avea o valoare nominală de un leu, forma rotundă, cant zimțat, un diametru de 37 milimetri și o greutate de 23,5 grame.

Aversul monedei din tombac cuprat redă, în prim-plan, o imagine a clădirii Sfatului Țării din Chișinău, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripția în arc de cerc "ROMÂNIA", valoarea nominală "1 LEU, stema României și anul de emisiune "2018".

Moneda din alamă pentru colecționare va avea o valoare nominală de 50 de bani, forma rotundă, un diametru de 23,75 milimetri, o greutate de 6,1 grame și o grosime la chenar de 1,9 mm. Cantul va fi inscripționat cu "ROMÂNIA" de două ori, cu steluță între cele două cuvinte.

Aversul monedei din alamă, pentru colecționare redă, în prim-plan, o imagine a clădirii Sfatului Țării din Chișinău, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripția în arc de cerc "ROMÂNIA", valoarea nominală "50 BANI", stema României și anul de emisiune "2018".

Tirajul va fi de 200 de seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) și 5.000 monede din alamă, pentru colecționare.

Prețurile de vânzare sunt: 1.990 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) și 10 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă.

Aceste monede au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de trei monede și a monedelor din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Sursa: Agerpres

BNR lansează monede dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău