BNM | Valori mobiliare de 35,6 miliarde de lei sunt înregistrate în sistemul Depozitarului central unic

  • 05 Iulie 2021 11:58
BNM | Valori mobiliare de 35,6 miliarde de lei sunt înregistrate în sistemul Depozitarului central unic

La sfârșitul anului trecut, în sistemul Depozitarului central unic al valorilor mobiliare (DCU) erau înregistrate 298,7 milioane de valori mobiliare de tip VMS (valori mobiliare de stat) și CBN (certificatele Băncii Naționale a Moldovei). Valoarea nominală a acestora a constituit 35,6 miliarde de lei. Datele se conțin într-un raport al BNM cu privire la evoluția infrastructurilor pieței financiare din Republica Moldova pentru anul 2020, transmite IPN.

Totodată, erau înregistrate 890,5 milioane de valori mobiliare corporative (VMC), dintre care 888,2 milioane de acțiuni ordinare și 2,3 milioane de acțiuni preferențiale. Valoarea totală a VMC a constituit 11,9 miliarde de lei, dintre care 99,9% din valoarea totală a VMC reprezentau acțiunile ordinare.

La finele anului 2020, în cadrul sistemului DCU, care este operațional din iulie 2018, erau înregistrați 20 de participanți. Este vorba despre Banca Națională a Moldovei, 11 bănci licențiate de BNM, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar și șapte societăți de investiții nebancare. La sfârșitul anului 2020, în cadrul sistemului DCU erau înregistrați 201  emitenți: Banca Națională a Moldovei, Ministerul Finanțelor și 199 de societăți pe acțiuni.

Pe parcursul anului trecut, s-a derulat a treia etapă de transmitere a registrelor deținătorilor de valori mobiliare emise de societățile pe acțiuni. Societățile de registru și emitenții care țineau registrul deținătorilor de valori mobiliare de sine stătător, au transmis către DCU registrele societăților pe acțiuni, în care statul deține cote în capitalul social și registrele societăților pe acțiuni care întrunesc criteriile de entități mari.

Potrivit BNM, pe parcursul anului trecut, în sistemul DCU au fost înregistrate patru incidente, însă acestea nu au afectat continuitatea sistemului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău