BNM | Sunt 4 hotărâri definitive prin care firme din “grupul Șor” trebuie să întoarcă 12 miliarde de lei

  • 09 Septembrie 2017 15:31
BNM | Sunt 4 hotărâri definitive prin care firme din “grupul Șor” trebuie să întoarcă 12 miliarde de lei

Banca Națională a Moldovei informează că încă în anul 2015 au fost înaintate acțiuni civile în privința unor companii din așa numitul „Grupul Șor”, după ce portalul NewsMaker a scris despre lipsa de reacție a autorităților în acest sens.

Potrivit BNM, în urmă cu doi ani, BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. a depus cereri de chemare în judecată a societăților comerciale SRL „CARITAS GROUP” și „VOXIMAR-COM” SRL. Potrivit informației prezentate de BC „BANCA SOCIALĂ ” S.A. în proces de lichidare, aceasta deja dispune de patru hotărâri judecătorești definitive cu privire la încasarea de la SRL „CARITAS GROUP” și alte trei societăți comerciale, incluse în grupul cunoscut de public drept „Grupul Șor”, a datoriei în valoare totală de peste 12 miliarde lei. Acțiunea civilă împotriva „VOXIMAR-COM” SRL în valoare de circa 3 miliarde lei se află pe rol în instanța de apel.

La fel, potrivit lichidatorilor Băncii de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A., la sesizarea băncilor în cauză au fost intentate multiple cauze penale, care includ și acțiuni civile intentate în procesul penal de încasare a prejudiciilor suportate de bănci, se mai arată în comunicatul BNM.

Acum câteva zile, portalul NewsMaker scria că administrația Băncii de Economii nu acționase în judecată în proces civil companiile din așa numitul ”Grup Șor”, Caritas Group, Voximar-Com, Provolirom și Dracard. Aceste firme ar fi luat credite de la BEM în valoare de 5 miliarde de lei, potrivit raportului Kroll. Termenul de prescripție a creditelor urmează să expire peste trei săptămâni, mai scrie NewsMaker. Portalul a primit și o confirmare de la Judecătoria Chișinău că față de aceste companii nu au fost inițiate procese civile de recuperare a datoriilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău