BNM | Scumpirea produselor alimentează rata inflației – o creștere de aproape 7%, în septembrie

  • 14 Octombrie 2016 22:39
BNM | Scumpirea produselor alimentează rata inflației – o creștere de aproape 7%, în septembrie

Rata anuală a inflației de bază a constituit în luna septembrie 6.7 la sută, în condițiile unei cereri interne modeste, ajustării tarifului la energia electrică și evoluției prețurilor la petrol, alături de incertitudinile legate de prețurile internaționale la materiile prime și produsele alimentare, arată un comunicat al Băncii Naționale.

Totodată, BNM precizează că riscurile externe asociate presiunilor dezinflaționiste continuă să fie marcate de activitatea economică slabă din țările zonei euro și de continuarea recesiunii din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova.

Pe plan intern, inflația a fost condiționată de scumpiri la majoritatea produselor alimentare față de nivelul lunii precedente, cu circa 4,6 la sută. De asemenea, în luna septembrie au fost înregistrate majorări de prețuri la combustibili, în medie cu 4,1 la sută.

În același timp, prețurile la produsele și serviciile reglementate au rămas practic la nivelul lunii august 2016.

BNM va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile interne și cele ale mediului economic internațional, inclusiv dinamica privind consumul populației, remiterile de peste hotare, indicatorii monetari și cei ai pieței valutare, precum și modificarea condițiilor de comerț extern, pentru a menține inflația în coridorul stabilit anterior, se mai spune în comunicatul Băncii Naționale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,57 m/s
Thu
13
Fri
14
Sat
11
Sun
14
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău