BNM scumpește leul ca să țină în frâu scumpirile

  • 16 Martie 2022 08:21
BNM scumpește leul ca să țină în frâu scumpirile

Banca Națională a Moldovei a majorat rata de politică monetară cu 2 puncte procentuale la 12,50% anual. Totodată, banca centrală a crescut și ratele pentru creditele și depozitele overnight cu câte 2 puncte procentuale la 10,50% și, respectiv, 12,50%, informează IPN.

BNM își justifică decizia urmare a presiunilor inflaționiste.

"Hotărârea BNM are drept scop combaterea efectelor inflației, așa încât să tempereze ritmul accelerat de creștere a prețurilor și, în același timp, pentru a proteja în continuare economiile cetățenilor plasate în băncile din Republica Moldova", se arată în mesajul băncii centrale.

Totodată, hotărârea de ieri este orientată spre temperarea efectelor asociate crizei din regiune din perspectiva diminuării presiunilor asupra deprecierii monedei naționale ca urmare a sporirii deficitului contului curent și balanței comerciale și este orientată spre diminuarea refluxului de capital.

Decizia BNM va avea impact asupra creditelor și depozitelor care se vor scumpi. Or, autoritatea bancară mizează pe reducerea consumului populației influențat de creditare și pe economisirea mai slabă a populației.

"Activitatea de creditare generează și în continuare presiuni la adresa procesului inflaționist, înregistrând și în luna februarie ritmuri înalte de creștere (+49,7 la sută), deși ritmul de creștere anual al creditelor acordate în moneda națională s-a temperat ușor", mai spune BNM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău