BNM | Rata inflației pentru luna mai se ridică la 7,4%, față de 4,3% cât a fost prognozat

  • 12 Iunie 2017 14:25
0%
00:00:00
00:00:00

Rata anuală a inflației pentru luna mai 2017 se ridică, potrivit datelor Băncii Naționale, la 7,4 la sută, față de 4,3 la sută cât a prognozat anterior Banca centrală. Aceasta depășește și ținta inflației pe care și-a propus-o BNM, de 5 la sută.

Cel mai mult au crescut prețurile la produsele alimentare și la serviciile prestate populației, iar experții economici afirmă că inflația înaltă este în directă legătură cu perioada de creștere economică prin care trece acum Republica Moldova. 

Inflația înaltă a fost determinată de creșterea prețurilor la produsele alimentare, cu 9 la sută și la servicii, în special, cele reglementate, cu 8 la sută. Cauzele nu se regăsesc în politica monetară a Băncii Naționale, ci mai degrabă în politicile fiscale și de reglementare, a observat Corina Gaibu, analist economic la IDIS ”Viitorul”. Guvernul nu poate influența creșterea prețurilor, dar poate urmări ca tarifele să fie stabilite corect și să asigure creșterea veniturilor populației, a subliniat Corina Gaibu.

„Eu aici vorbesc de tot felul de costuri pe care le-ar putea include Moldova Gaz în tariful la gaz, operatorii de energie electrică, dar și la serviciile medicale este aceeași situație. Creșterea prețurilor poate să fie echilibrată cu creșterea veniturilor. Guvernul și Parlamentul, autoritățile pot să influențeze nivelul de trai al populației prin oferirea de oportunități pentru majorarea veniturilor”, a spus Corina Gaibu.

Creșterea economică pe care o înregistrează Republica Moldova se bazează pe importuri, care, la rândul lor, au la bază un flux masiv de valută din programele de finanțare internaționale și din remitențe. Excesul de valută din interiorul țării determină, din nou, o creștere economică bazată pe consum, iar această realitate face ca atunci când economia înregistrează o creștere și inflația să capete un trend ascendent, a explicat analistul economic, Roman Chircă.

„Noi avem tot timpul o creștere economică inflaționistă. Aceasta este o particularitate a economiei noastre naționale. Comercianții foarte repede simt creșterea cererii agregate și în loc să mărească volumele de comercializare, preferă să majoreze prețurile, pentru a contabiliza un profit imediat mai mare. Partea comerțului în structura Produsului Național Brut este una excedentară”, a declarat Roman Chircă. 

Analiștii de la Centrul Expert-Grup au prognozat pentru anul 2017 o creștere a economiei moldovenești de 6 la sută, argumentată de relansarea creditării, a creșterii remitențelor, dar și deblocarea finanțărilor pentru investițiile publice. Cu toate acestea, creșterea nu va fi sustenabilă, pentru că factorii care o influențează nu sunt de lungă durată, mai arătau experții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău