BNM menține rata de bază la 4,75% la principalele operațiuni de politică monetară

  • 15 Decembrie 2023 08:33
BNM menține rata de bază la 4,75% la principalele operațiuni de politică monetară

Banca Națională a Moldovei menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 4,75%. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de către Comitetul executiv al BNM. De asemenea, s-a decis să fie menținute și ratele de dobândă la creditele overnight, la nivelul de 6,75% anual, iar la depozitele overnight, la nivelul de 2,75% anual, relatează IPN.

„Decizia BNM urmărește menținerea condițiilor monetare pentru stimularea în continuare a cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste”, se menționează într-un comunicat de presă al instituției.

BNM mai menționează că urmărește îndeaproape procesul inflaționist, evaluând riscurile și incertitudinile asociate, iar deciziile viitoare ale Comitetului executiv vor depinde de perspectivele înnoite ale inflației.

Potrivit Băncii Naționale, informațiile macroeconomice noi confirmă, în mare parte, validitatea ultimei prognoze. Astfel Inflația anuală a coborât în intervalul țintei, până la 5,5% în noiembrie 2023, fiind puțin mai joasă decât s-a așteptat. Abaterea a fost cauzată, mai ales, de prețurile reglementate și de cele la produse alimentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău