R.Moldova este prima țară din cadrul PE care a aderat la Memorandumul de cooperare cu Autoritatea Bancară Europeană

  • 04 Februarie 2019 14:55
R.Moldova este prima țară din cadrul PE care a aderat la Memorandumul de cooperare cu Autoritatea Bancară Europeană

Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat luni, 4 februarie, că a aderat la Memorandumul de cooperare între Autoritatea Bancară Europeană (ABE) și autoritățile de supraveghere bancară din Europa de Sud-Est.

Republica Moldova este prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care a aderat la acest memorandum. Această realizare a fost posibilă după ce în anul 2018 ABE a evaluat pozitiv regimul de confidențialitate aplicat de Republica Moldova în domeniul supravegherii bancare, informează MOLDPRES.

„Aderarea la Memorandumul cu ABE este un pas important al BNM în contextul realizării angajamentelor din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și al promovării reformelor din sectorul bancar în vederea fortificării cadrului de reglementare și supraveghere în conformitate cu standardele internaționale”, a subliniat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

„ABE salută aderarea Băncii Naționale a Moldovei la Memorandumul de cooperare cu autoritățile bancare din Sud Estul Europei”, se arată într-un comunicat al autorității bancare europene.  Acest acord „stabilește un cadru de cooperare și schimb de informații menit să consolideze reglementarea și supravegherea bancară a băncilor care operează în UE și în țările din Europa de Sud-Est”.

BNM precizează că odată cu aderarea la Memorandum, va fi instituit un cadru de cooperare și schimb de informații între BNM și ABE în domeniul reglementării și al supravegherii bancare. BNM va fi invitată să participe la forumurile organizate de ABE pentru autoritățile de supraveghere bancară din Europa de Sud-Est, va primi cu regularitate informații de la ABE privind dezvoltarea cadrului unic de supraveghere din Uniunea Europeană, privind convergența practicilor de supraveghere, privind funcționarea colegiilor de supraveghetori din Uniunea Europeană și privind riscurile și vulnerabilitățile din sistemul bancar al Uniunii Europene.

De asemenea, ABE va oferi acces pentru BNM la activitățile sale de formare profesională organizate cu regularitate. În același timp, BNM va furniza către ABE, periodic sau ad-hoc, informații cu privire la evoluțiile relevante ale sistemului bancar din Republica Moldova, care vor fi utilizate în scopuri de analiză a riscurilor.

Autoritatea Bancară Europeană este o autoritate independentă a Uniunii Europene, creată în anul 2011, cu scopul de a asigura un cadru eficient și consecvent de reglementare și supraveghere prudențială în întregul sector bancar al Uniunii Europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău