BNM. Candidatura lui Cioclea a fost ACCEPTATĂ

  • 09 Martie 2016 18:34
BNM. Candidatura lui Cioclea a fost ACCEPTATĂ

Parlamentul a început procedurile de desemnare a noului guvernator al Băncii Naționale, după ce fostul guvernator a demisionat cu aproape jumătate de an în urmă.

Numirea acestui demnitar pare a fi extrem de importantă pentru reluarea finanțării externe a Republicii Moldova.
 
Comisia juridică a Parlamentului a aprobat astăzi candidatura lui Sergiu Cioclea la funcția de guvernator al BNM. Urmează ca aceasta să fie examinată și în plenul Legislativului.

Candidatul la funcția de guvernator Sergiu Cioclea a fost selectat în urma unui concurs repetat organizat de către o comisie specială din care au făcut parte deputați, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic. El are o experiență de peste 17 ani în domeniul financiar-bancar și a administrat în ultima perioadă o subsidiara a unei bănci franceze.  Sergiu Cioclea a declarat că, în cazul în care va deveni guvernator al BNM, una din prioritățile sale va fi asanarea sistemului bancar din Republica Moldova.

Baca Națională a Moldovei a fost în ultimii ani ținta mai multor critici din cauza devalorizării leului moldovenesc, dar și a unor delapidări de proporții din sistemul bancar, în 2014, de aproximativ un miliard de dolari. Fostul guvernator Dorin Drăguțanu și adjunctul său au demisionat la sfârșitul lunii septembrie, pe motiv că asupra lor s-ar face presiuni politice. Demisia guvernatorului, dar și criza politică din Republica Moldova au întârziat lansarea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional pentru semnarea unui nou Acord, de aceste discuții depinzând și deblocarea altor finanțări externe, inclusiv a creditului de 150 de milioane de euro promis de România.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău