BNM atenționează că dezvoltarea Rep. Moldova va fi în pericol fără paradigma dezvoltării durabile

  • 10 Iunie 10:40
BNM atenționează că dezvoltarea Rep. Moldova va fi în pericol fără paradigma dezvoltării durabile

Banca Națională a Moldovei (BNM) susține că părțile interesate din sistemul financiar al Republicii Moldova au nevoie de o foaie de parcurs clară privind finanțarea durabilă pentru a reuși într-o economie care se poate confrunta cu schimbări climatice și cu o degradare semnificativă a mediului.

„Durabilitatea a devenit o parte fundamentală a procesului de luare a deciziilor financiare. Motivate de urgența de a combate schimbările climatice și de a găsi căi de dezvoltare incluzive și reziliente, sistemele financiare globale sunt în curs de transformare pentru a încorpora factorii de durabilitate în normele și standardele de piață care reglementează și ghidează sistemul financiar”, susține BNM în Foaia de parcurs pentru finanțare durabilă, potrivit Moldstreet.

De ce e nevoie de paradigma dezvoltării durabile în finanțele țării

Conform BNM, tranziția către o economie cu emisii de gaze cu efect de seră (GES) reduse și mai circulară se intensifică la nivel mondial și în Europa, ceea ce implică atât riscuri, cât și noi oportunități pentru economie și entitățile din sectorul financiar.

În același timp Banca Națională admite că „dezvoltarea cu succes a economiei țării va fi pusă în pericol dacă nu se introduce paradigma dezvoltării durabile în finanțele țării”.

„Sistemul financiar asigură finanțarea pentru dezvoltarea durabilă a economiei și, prin urmare, este necesar să se înțeleagă clar ce fel de activitate economică este durabilă. Republica Moldova s-ar putea baza pe taxonomia Uniunii Europene (UE) a activităților economice durabile din punctul de vedere al mediului”, susține BNM.

Autoritatea bancară împărtășește îngrijorarea exprimată de principalele organizații financiare internaționale, potrivit căreia, în secolul XXI, provocările de mediu, inclusiv cele climatice, vor reprezenta o sursă-cheie de riscuri pentru entitățile din sectorul financiar.

Prevenirea dezinformării ecologice

Autoritatea bancară împărtășește îngrijorarea exprimată de principalele organizații financiare internaționale, potrivit căreia, în secolul XXI, provocările de mediu, inclusiv cele climatice, vor reprezenta o sursă-cheie de riscuri pentru entitățile din sectorul financiar.

„Prin urmare, este important ca sistemul de gestionare a riscurilor al entităților din sectorul financiar din Republica Moldova să includă gestionarea riscurilor de mediu, în special a celor climatice, și a riscurilor sociale aferente”, afirmă BNM.

Așadar, la gestionarea acestor riscuri, entitățile din sectorul financiar trebuie să adere la principiul dublei materialități. Adică, acestea trebuie să ia în considerare modul în care finanțarea lor poate afecta atât oamenii, cât și planeta, precum și modul în care problemele de durabilitate pot afecta situația lor financiară. Entitățile din sectorul financiar trebuie să introducă și să ofere noi instrumente financiare de dezvoltare durabilă, inclusiv obligațiuni verzi și credite verzi. Cu toate acestea, prevenirea dezinformării ecologice (greenwashing, spălare verde) este extrem de importantă și trebuie asigurată.

Pentru a răspunde acestei necesități, BNM a elaborat Foaia de parcurs pentru finanțarea durabilă a Republicii Moldova 2024 - 2028, care își propune să fie un document de orientare pentru BNM, entitățile din sectorul financiar și alte părți interesate în dezvoltarea și promovarea finanțării durabile în țară.

Obiectivul foii de parcurs este:

1) de a forma o viziune strategică și sistematică clară a elementelor-cheie care conduc la dezvoltarea finanțării durabile în Republica Moldova și a pașilor care ar trebui făcuți pentru a le pune în aplicare;

2) de a introduce termenii de bază ai finanțării durabile în cadrul legal care ghidează sistemul financiar din Republica Moldova;

3) de a determina prioritățile și de a elabora un plan de acțiune pentru a dezvolta și implementa politica de finanțare durabilă a țării.

Foaia de parcurs este concepută pentru a asigura alinierea eforturilor părților interesate, inclusiv ecologizarea investițiilor și a achizițiilor publice, asigurarea sprijinului guvernamental pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și agricultori, precum și ecologizarea sectorului energetic și a eforturilor de eficiență energetică în Republica Moldova, în concordanță cu cadrul normativ în domeniul protecției mediului, atenuării și adaptării la schimbările climatice, mai spune BNM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:7,2 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău